SK: Upoznajte novo češko čudo

Charlie Crowhurst/Getty Images

Pre nekoliko dana napunila je tek 18 godina, a ove sezone skrenula je pažnju na sebe titulom u Bilu – trenutno je 79. na svetu, i to pošto je veći deo prošle sezone propustila zbog povrede.

Levoruka Marketa Vondrušova u intervjuu za Sport klub govori o svojoj igri, ciljevima, Kvitovoj…

Počeli smo od Rolan Garosa, u kvalifikacijama i prvoj rundi ukupno je izgubila osam gemova za četiri meča pre nego što je eliminisana od Darje Kasatkine 7:6, 6:4 u drugom kolu.

“Na Rolan Garos sam došla sa ciljem da se kvalifikujem, u čemu sam i uspela. Zaista sam uživala u celom tom iskustvu, bile su jake emocije – jesam bila tužna posle poraza od Kasatkine, ali bila je bolja i odigrale smo kvalitetan meč, što je pozitivno.Bila sam iznenađena učinkom u kvalifikacijama, da, ali igrala sam izuzetno, bila je to najbolja nedelja u mojoj karijeri“, počinje Čehinja za Sport klub.

U Bilu je takođe počela u kvalifikacijama, ali je vezala čak osam pobeda – u polufinalu je bila bolja od tada 18. na svetu Barbore Stricove, dok je u meču za trofej savladala Anet Kontavejt.

“Počela sam da igram na turnirima s nagradnim fondom od 15.000, sećam se da mi je trener rekao da mogu da igram sa svima, a moja reakcija bila je: ‘Šta? One su u Top 30, a ja oko 200. mesta’. Međutim, onda sam osvojila tu titulu i to mi je promenilo mentalni sklop, sada verujem da mogu da pariram svakoj teniserki“, kaže 172cm visoka teniserka i dodaje:

“Treniram u Pragu i tamo radim s Jirijem Hrebecom, koji je nekada bio 25. teniser na svetu, a imam i trenera koji putuje sa mnom“.

Julian Finney, Getty Images

Marketa kaže da joj se često dešava da sanja tenis, ali da se posle ne seća šta tačno. Zna da želi da ide samo napred – ambiciozna je, ali istovremeno i realna.

“Svi će vam reći da je cilj Top 10, ali to je težak cilj. Za sada bih želela da uđem u prvih 50, a videćemo posle toga. Prošle godine sam propustila osam meseci zbog povrede i nemam mnogo toga da branim, tako da mogu da budem rasterećena“.

Lakat, zbog kojeg se toliko mučila, sada je u redu, pa može potpuno da se posveti napretku u igri.

“Treba pre svega da poboljšam servis i verujem da će mi to postati veliko oružje, naročito jer sam levoruka. Igram agresivno, uživam i u drop šotovima, to su svi videli, a i mnogo mi je važno da popravim kretanje, po ceo dan radim na kondiciji“, kaže uz smeh Marketa.

Za kraj, pitali smo devojku iz gradića Sokolov o povratku zemljakinje s kojom je porede – Petrom Kvitovom.

“Sećam se njenog prvog vimbldonskog finala, gledala sam je mnogo, bila mi je jedan od uzora i veoma sam srećna što se vratila. Samo smo se upoznale i pozdravile u svlačionici, ali još nisam imala prilike da malo duže popričam s njome. Volim i Federera, ali mislim da ga svi vole, tako da to nije nešto originalno“, zaključila je Vondrušova za Sport klub.

Ukoliko još niste imali priliku da gledate Marketu, obavezno to učinite jer ćete je uskoro gledati na najvećim pozornicama svetskog tenisa. Prva prilika je prvo kolo Vimbldona i sudar sa Šuai Peng (ponedeljak, oko 18.00).