Šta Muta traži od Vanje, ko je Milojevićev NBA igrač?

Saša Ozmo 28. sep 20178:56 > 8:58
KK Partizan

Pred nama je 17. izdanje regionalne ABA lige – u odnosu na prošlu sezonu, broj timova smanjen je na 12, ali favoriti su manje-više ostali isti.

ABA, Mornar/MEDIA Pro

Uprkos tome što je sastav skoro u potpunosti promenjen, branilac titule Crvena zvezda i dalje važi za prvog kandidata za osvajanje titule, tim pre što bi ekipa trebalo da raste utakmicama u Evroligi sa elitnim timovima kontinenta.

Najozbiljniji konkurent jeste Cedevita, koja je ponovo uložila veliki novac i dovela veoma dobre strance (Vil Čeri, Demetris Nikols, Kevin Marfi, Kris Džonson), uz sasvim fino jezgro ovdašnjih igrača i novog trenera Jurea Zdovca. Upravo je pred slovenačkim stručnjakom najdelikatniji zadatak – i u prošlosti je Cedevita imala dobre timove, a na Zdovcu je da sada promeni mentalitet “malog tima“ i da u Zagrepčane ugradi pobedničku DNK.

Aleksandar Džikić i Miroslav Nikolić dvojica su trenera koji su kroz karijeru najbolje plivali u sredinama u kojima deluju iz drugog plana, a tako će biti i sada. Džikić je dobio odrešene ruke za višegodišnji plan u Budućnosti – gro tima čine domaći košarkaši, ali oni su mahom već iskusni, po stažu, ako ne uvek po godinama, i delovali su kao interesantan spoj u pripremama, spoj po Džikićevom ukusu.

Slično je i sa Mutom u Partizanu – crno-beli su institucija evropske košarke, a očekivanja su relativno niska. Ako na početku sezone bude imao malo sreće, Nikolićev tim koji je spoj mladosti i iskustva mogao bi vrlo lako da se uključi u borbu za plej-of, a uz adekvatan razvoj mladih igrača možda može i više u finišu sezone.

Dejan Milojević uživa u radu u Megi, ponovo ima mlad tim i ponovo ima samo jednu utakmicu nedeljno, što će ostaviti prostora za njegovu magiju, setite se samo pretprošle sezone. Zato je Mega favorit iz senke, veoma dobar tim oformio je i Mornar, ali izjednačenost timova ono je što bi trebalo da donese dodatnu dozu uzbudljivosti regionalnom takmičenju – izjednačenost, ali gledajući sastave, i veći kvalitet u odnosu na prošlu godinu.

Naravno, tek je početak sezone i nažalost treba uzeti u obzir i faktore kao što su finansijska konstrukcija i posledično neželjeno menjanje izgleda ekipa, ali ako svi timovi budu u situaciji da se neometano razvijaju, mogli bismo da vidimo znatno veći broj dobrih utakmica nego lani i mnogo mladih i talentovanih igrača u pravom svetlu.

Ispada jedna ekipa, prošle sezone to je bila Krka, koja će se sada takmičiti u ABA drugoj ligi, novini koja je trebalo možda i ranije da se dogodi.

Najpozvaniji da ocene ono što nas čeka i ekipe koje ćemo gledati ipak jesu sami akteri – zato je Sport klub razgovarao sa svakim od 12 trenera i postavio im po četiri pitanja pred start nove sezone.

1. Kakve su ambicije u novoj sezoni?

2. Koja je najveća snaga vašeg tima?

3. Ko su najveći konkurenti za titulu, a ko će se boriti za opstanak?

4. Šta mislite o drugoj ABA ligi, ima li ona budućnost?

Miroslav Nikolić (Partizan)

1. Podmladili smo ekipu, prosek nam je 22,5 godine čak i sa dolaskom Veličkovića i Čakarevića. Sada na početki sezone nećemo biti potpuno spremni, ali borićemo se – videćemo kakav će biti novi plejmejker (Patrik Miler), a nisam isključio ni dovođenje još jednog visokog igrača u hodu. Moramo da vraćamo dugove i da malo “živkamo“ ovu godinu, ali ja kao trener želim da idemo u vrh – Partizan je veliki klub, institucija i svi to očekuju, a ono što obećavam jeste velika borba.

2. Mladost je naša najveća snaga, ja volim da svi igraju, nema nekoga ko će biti glavni, jedini način na koji možemo da uspemo jeste da igramo timski i u odbrani i u napadu. Igraćemo modernu, brzu košarku sa mnogo kontranapada, u skladu sa trendovima u Evropi, ali moramo da budemo i jaki u odbrani, neke probleme moraćemo da rešavamo u hodu. Mladi igrači moraju da trče, da idu na skok, da ginu u odbrani, tako će se najbolje razvijati.

Vilson nije imao veliku minutažu, ali Vilijams-Gos je jako dobar igrač i mislim da će se odlično uklopiti. Napredujemo, ali tek smo zajedno pet-šest dana, za dve-tri nedelje ući ćemo u formu. Vanja Marinković tek trenira deset dana jer je bio povređen, ali očekujem od njega mnogo više ove sezone, pre svega da daje poene na raznovrsniji način, ne samo šutom za tri poena.

3. Tri-četiri ekipe će odmah izleteti gore – uz Zvezdu, mislim da su se već izdvojili Cedevita i Budućnost, video sam to na Superkupu u Baru. Mišljenja sam da bi i Mega mogla da iznenadi jer će imati jednu utakmicu nedeljno, što znači dovoljno odmora, jake treninge i pravu pripremu. Nama će biti malo teže jer igramo i evropsko takmićenje sa svime što ono nosi, ali možemo da se priključimo vrhu – mnogo će zavisiti od početka jer igramo četiri meča na strani u prvih pet kola, posle toga ćemo imati jasniju sliku.

Još je rano govoriti o tome ko će se boriti za opstanak, osim ovih ekipa koje su u vrhu, bukvalno svako svakoga može da pobedi, tu smo svi oko sredine tabele.

4. Dobar potez za razigravanje mladih košarkaša, neka igraju. Jesu duga putovanja i biće finansijski jako teško, ali inače odlična ideja.

ABA/Mornar/MEDIA Pro

Dragan Bajić (Igokea)

1. Gledajući finansijske uslove i način na koji smo sklapali tim, opstanak u ligi naš je najveći prioritet. Ovo je mnogo jefitniji tim nego prošlosezonski, a i prethodne godine cilj nam je bio da ostanemo u ligi. Naravno, kao trener težim ka tome da budemo što bolje plasirani, ali prvi i osnovni cilj jeste kontinuitet nastupa u ABA takmičenju.

Dok smo sklapali tim, vršili analize, a i sada na treninzima i tokom celih priprema, u nekim stvarima sam možda i zadovoljniji ovogodišnjom selekcijom… Uz dosta rada i napora, nadam se da ćemo igrati jako dobro, a vreme nam je svakako saveznik, mada treba uzeti u obzir da je liga smanjena na 12 klubova i da će kvalitet biti veći, pa će biti još teže da ponovimo rezultati iz prošle sezone (peto mesto).

2. Tim je sklopljen tako da nemamo jednog pojedinca koji će se isticati, i prilikom selekcije vodim se time da unutar ekipe vlada timska atmosfera. Na prvi pogled jasno je da u ovom timu ima više energije nego u prošlogodišnjem, tako da ćemo čvrstom odbranom pokušavati da dođemo do što većeg broja lakih poena – igraćemo agresivno i po celom terenu, i u pozicionom igri. Napadački gledano, tražim uvek pâs više i potragu za slobodnim igračem, tako su igrali svi moji timovi, pa će tako biti i sada.

3. Ono najvažnije što gledamo jesu uložena finansijska sredstva, tako da mislim da je Crvena zvezda opet glavni favorit za titulu, s tim što ne bih mnogo iza njih stavljao Cedevitu i Budućnost koji su složili dobre sastave, mada iz razgovora sa kolegama vidim da mnogi sastavi još nisu do kraja definisani i da će biti pojačanja.

Kada je u pitanju borba za opstanak, možda je i prerano donositi sud jer će sâm tok lige pokazati kako zapravo stoje stvari. Mnogi timovi igraju dva-tri takmičenja, to će mnogo uticati na da tabelu, ali gledajući sadašnje sastave, za opstanak ćemo se boriti mi, Zadar, MZT i FMP.

4. Bio sam zagovornik da se napravila druga ABA liga, ali malo sam razočaran što se pojedine ekipe nisu priključile odmah od ove sezone, mislio sam npr. da će Makedonija ići sa Rabotničkim, klubom velike tradicije. Mišljenja sam da će vremenom ta liga doneti dobro razvoju košarke, priključiće se i još neki hrvatski timovi, pa sam uveren da će iz godine u godinu biti sve kvalitetnije takmičenje.

Privatna arhiva

Slobodan Subotić (Cibona)

1. Cibona je takav klub da uvek ima visoke ambicije, ali normalno da treba biti realan i pogledati kakva je situacija u regionu. Mislim da smo napravili finu ekipu, ja sam više nego zadovoljan, mada će nam možda biti potreban još jedan igrač. Napravili smo ono što smo tražili, u Baru smo dobili prvu sliku šta nas očekuje.

2. Mi smo radna ekipa, tako bih rekao – nemamo nekog igrača koji bi želeo jedino da popravi svoju statistiku, nismo takve strance tražili i mislim da će to biti naša najveća vrlina i tome treba da težimo.

3. To je vrlo teško sada reći, još se sve ekipe nisu ni kompletirale, ali glavni favoriti jesu ekipe koje su prošle godine ušle u plej-of (Crvena zvezda, Budućnost, Partizan i Cedevita). Oni imaju dugačku klupu i potreban budžet, ali tek počinje…

4. Druga ABA liga ima budućnost, kroz nju će se afirmisati neki igrači, samo da im se ponudi šansa, uveren sam da će steći iskustvo koje će svima biti od koristi.

Ivica Veselinov/Mega Bemax

Dejan Milojević (Mega Bemaks)

1. Glavna ambicija jeste da ponovo imamo igrače na draftu i da napravimo još nekog NBA košarkaša – poslednjih nekoliko godina uspevamo i jedno i drugo, pa želimo da nastavimo tu tradiciju. Dakle, prvenstveni cilj jeste razvoj igrača, a u rezultatskom smislu probaćemo da budemo konkurentni za plej-of.

2. Naša najveća snaga jeste zajedništvo, izgradili smo hemiju i mislim da smo ekipa koja voli da igra odbranu, ali koja voli i da trči i da igra na veliki broj poena – igramo atipično i bićemo nezgodan protivnik za sve. Dilan Enis i Rebić na spoljnim pozicijama, kao i Vlatko Čančar na unutrašnjim, naši su nosioci igre, ali oslanjamo se na tim i imamo mnogo novih igrača.

Goga Bitadze je talentovan igrač, do sada je igrao samo juniorsku košarku i predstoji mu period adaptacije, ali mi imamo strpljenja za njega. Ako ga zdravlje posluži i ako nastavi vredno da radi, sigurno će biti NBA igrač, ali ne bih više o imenima jer nije preporučljivo hvaliti mlade igrače toliko – ono što mogu da kažem jeste da su svi koji su u Megi s razlogom tu i svi će dobiti šansu u zavisnosti od razvoja i onoga što pruže.

3. Crvena zvezda je glavni favorit za titulu – bez obzira na to što su promenili ekipu, i dalje su najkvalitetniji, a biće sve bolji i čvršći kako sezona odmiče zbog jakih utakmica u Evroligi. Osim njih, Budućnost i Cedevita imaju najkvalitetnije sastave, a posle toga su svi ostali koji mogu da pobede bilo koga i da izgube od bilo koga, zato verujem da će na kraju sezone dve pobede praviti razliku i po pet mesta.

4. Druga ABA liga je apsolutno pravi potez, mislim da je to trebalo i ranije da se desi. Mislim da su u ove dve lige gotovo sve kvalitetne ekipe iz regiona, da će se to dalje razvijati i da će biti jače svakom godinom.

ABA, Union Olimpija, Ales Fevzer

Gašper Okorn (Olimpija)

1. Želimo da završimo u gornjem delu tabele, iako po mom mišljenju tu prednost imaju četiri ekipe – Crvena Zvezda, Cedevita, Budučnost i najverovatnije Mornar odskaču od konkurencije. Ostale ekipe su izjednačene, zato mislim da bi šesto mesto za Olimpiju bio lep uspeh, iako će biti teško. Moramo da budemo strpljivi iz utakmice u utakmicu i da na dostojan način predstavljamo slovenačku košarku u međunarodnom prostoru.

2. Svako može na prednosti i slabosti da gleda iz svoga ugla, ali što se mene tiče, prednost Olimpije sastoji se u tome što smo uspeli da zadržimo ključne košarkaše iz prethodne sezone. Takođe, imamo kompaktnu ekipu koja je fizično dobro spremna, očekujem da će naši momci biti vrlo homogeni.

3. To je nezahvalno pitanje, ali znam da neću pogrešiti ako kažem da će na vrhu biti Crvena Zvezda ili Cedevita, i da će Cedevita biti vrlo blizu. Boj za opstanak biće vrlo težak i sve ostale ekipe će da se bore od 5. to 12. mesta, ali ne mogu da predvidim koje ekipe će to biti. Mnogo će zavisiti od dnevne forme, mogućih povreda i drugih detalja.

4. Na dugi rok će drugoj ABA ligi bio potreban kontinuitet, tu bi igrale ekipe koje su kadrovski i finansijski prekratke za prvu ligu, ali kojima nastupanje u državnom prvenstvu nije dovoljno. Mislim da takmičenje ima budućnost, ali če biti potrebno naći konkretan format takmičenja, kakav bi bio ulaz i izlaz iz lige, kakve bi bile nagrade itd.

ABA, Mornar/MEDIA Pro

Mihailo Pavićević (Mornar Bar)

1. Još na predstavljanju sam rekao da moramo da se borimo za plej-of kako bismo se spasli ispadanja. To je činjenica jer je ove godine liga skraćena i još jače. Pratio sam i gledao i ostale ekipe jer ambicije ne mogu napamet da budu izrečene… Mislim da imamo možda i kvalitetniji tim u odnosu na prošlu godinu, imali smo i više vremena za pripreme, tako da smo u mnogo boljem stanju, što nam daje za pravo da podignemo lestvicu i da ambicije budu više nego prošle godine (osmo mesto, skor 10-16).

2. Nadam se da će igrači razumeti ono što od prvog dana pokušavam da nametnem, a to je da je košarka kolektivni sport i da osnova mora da bude jaka timska igra u oba smera. Lidera ne možemo samo da proglasimo, on se sâm nametne, ali objektivno govoreći, plejmejker Nidam i Bakić treba da budu nosioci, dok mnogo očekujemo i od Lukovića i nadamo se da će se što pre oporaviti.

Ko je pratio moje ekipe, zna da neće biti promene u filozofiji igre – najviše će biti zastupljena igra u tranziciji, na tome ćemo insistirati i to će nam biti glavno oružje. Utakmice na veliki broj poseda, ne želimo da ostavljamo prostora protivniku da se odmori jer imamo dugu klupu ove sezone i s pravom možemo da igramo na taj način.

3. Tri ekipe su se već izdvojile i po sastavima i po onome što sam imao prilike da vidim – Crvena zvezda, Cedevita i Budućnost, kao i prethodnih godina. To su i ekipe sa najvećim budžetima, tu treba da se traži budući prvak. U borbi za opstanak će biti velika gužva, ali osim ove tri, ostale ekipe biće ravnopravni konkurenti i za četvrto mesto, a i mogu da dođu u situaciju da se bori za opstanak. Biće žestoka konkurencija od četvrtog do 12. mesta.

4. Kao i svaki novi projekat, treba mu vremena. Vidim da je bilo odziva, videćemo koliko će zaživeti, ali lično mislim da je dobro da se napravi sistem takmičenja u kojem se ne gledaju više koeficijenti i plasmani iz domaće lige, nego da se u ABA 1 prolazi samo kroz ABA 2 ligu. To ima budućnost jer sve ekipe jasno znaju šta im je raditi.

U drugom delu teksta, koji će biti objavljen u petak ujutru, pročitajte očekivanja trenera Crvene zvezde, MZT Skoplja, Budućnosti, Cedevite, FMP Železnika i Zadra.