Hačanov za SK: Rafa, Novak, RF… Ne poklanjaju ništa

Phil Walter, Getty Images

Pružio je jak otpor Huanu Martinu del Potru u drugom kolu Australijan opena, ali ipak nije uspeo da napravi iznenađenje (6:4, 7:6, 6:7, 6:4).

Uprkos porazu, Karen Hačanov i sada je pokazao da ima potencijal da postane Top 10 igrač. U intervjuu za Sport klub govorio je o životu na Turu, neobičnoj tehnici forhenda, emocijama, treneru, Maratu Safinu…

Bio je i 29. na ATP listi, sada je na 47. mestu, a mnogi smatraju da bi ovo mogla da bude godina njegovog definitivnog proboja u vrh, u Top 20.

“Teško je predvideti tako nešto. Radim ono što je do mene, treniram i trudim se da napredujem. Ne mogu ništa da garantujem, svaki turnir je drugačiji, na meni je da savesno obavljam svoj posao, nadam se da će me to voditi do dobrih rezultata“, počeo je diplomatski Hačanov priču za Sport klub.

Devizom vrednog rada vodio se i tokom priprema, određeni segmenti igre bili su na posebnom radaru, ali 21-godišnji Rus želi da bude kompletan igrač.

“Mnogo sam radio na servisu, ali neću da vam otkrivam koja su mi omiljena mesta koja gađam, svi će onda znati. Uglavnom, vežbam servis u svim pravcima. Zatim sam radio na kretanju po terenu, uložio sam dosta vremena i kako bih poboljšao kondiciju. Malo-pomalo, želim da napredujem u svakom aspektu i da tako sklopim svoju igru – siguran sam da će se ti brojni sati isplatiti“.

Prvo što gledalac primeti kada vidi Karenovu igru jeste neobična tehnika pri forhendu, njegovom najboljem udarcu.

“Kao mlad sam prirodno usvojio takav grip, a posle je bilo malo kasno da nešto menjam. Nije važno da li je tehnika čudna ili nije, važno je to da li pogađam, da li pravim dovoljno vinera i da li ne grešim toliko. Sekundarno je to kako držim reket, ni treneri posle nisu hteli to da menjaju“.

Hačanov na svakom meču ima veoma vatrenu podršku iz svoje lože, a on se trudi da na terenu održi emotivni balans.

“Fokus je jedna od osnovnih stvari u tenisu, da budeš koncentrisan samo na jedno, na ono što želiš da postigneš. Radim na tome sa svojim timom, pokušavaju da mi pomognu i da utiču na to da budem staložen, a korisno je i to što razgovaramo o različitim situacijama tokom mečeva“.

Mnogi teniseri otkrili su da im se desi da misli lutaj na stolici, u pauzi između gemova, ali Karen nije jedan od njih.

“Iskreno, razmišljam o meču, o sledećem gemu, uspeva mi da mi misli ne odlutaju. Nekada i ne mislim ni o čemu – ako sam umoran, samo želim da se odmorim koliko je to moguće“.

Hačanov više ne radi sa Galom Blankom, trener mu je ponovo Vedran Martić, koji je nekada radio sa Goranom Ivaniševićem.

Clive Brunskill Getty Images

“Posao trenera jeste da vodi igrača u pravom smeru i da utiče na to da teniser poboljša različite segmente igre – i tehničke i mentalne. Sugeriše na čemu bi trebalo da se radi, koji su izbori pravi, a psihički je veoma važno da trener uliva teniseru samopouzdanje, kao i da postoji međusobno poverenje“.

Gael Monfis je u jednom intervjuu izjavio da bi od supermoći najviše voleo da ima teleport kako bi posle mečeva mogao da ode kući, ali Hačanovu putovanja ne padaju teško.

“Nema tu mnogo priče – to je moj posao i na to moram da se naviknem. Lakše je kada porodica putuje sa mnom, supruga bude uz mene na nekim turnirima i to me čini opuštenijim. A nisu ni putovanja tako loša, uživam u svom poslu jer igram na velikim turnirima u različitim zemljama sveta. To je lepo“, kaže momak iz Moskove i dodaje:

“Nekada tenis i priprema oduzmu sve vreme, ali kada imam slobodan dan, volim da prošetam gradom i da posetim neka interesantna mesta. Svaka zemlja je lepa na svoj način, ne mogu da izdvojim jedno mesto koje mi se posebno dopalo. Sada smo u Australiji, ovde je priroda divna, mnogo je parkova, zoološki vrtovi su izuzetno interesantni, a i plaže su lepe“.

Prošle sezone Hačanov je došao do četvrte runde Rolan Garosa, ali ne bira previše i nema omiljeni Gren slem turnir.

“Rekao bih da mi Rolan Garos najviše prija, tamo sam igrao dobro prošle godine. Ipak, mogu da igram na svim podlogama, mislim da mogu da postanem kompletan igrač kojem podloga ne pravi razliku. Beton, trava, šljaka, mogu da se prilagodim“.

Na pitanje koji je najbolji meč koji je ikada gledao, Hačanov je izdvojio jednog od svojih uzora.

“Pobeda Marata Safina nad Federerom ovde u Melburnu 2005. godine u polufinalu. Marata volim i kao osobu i kao igrača, bio mi je jedan od omiljenih tenisera i dopadao mi se njegov stil igre. Ipak, moguće je ugledati se i na druge tenisere, naći nešto u njihovim igrama što može meni da koristi“.

Za kraj, pitali smo Karena šta je to što izdvaja one najbolje – Federera, Nadala, Đokovića.

“Njihovi stilovi igre su drugačiji, svako ima vrline i nedostatke, pa se taktika pravi u odnosu na to. Ipak, zajednički imenilac im je da nemaju oscilacije, da su 100% prisutni u svakom poenu – ništa ne poklanjaju, naročito ne u važnim poenima, pa ih je zato tako teško pobediti“, zaključio je Hačanov za Sport klub.