Kokoškov za SK: Mevsi su iz sve snage jurili Dončića

Christian Petersen/Getty Images

Pre nepuna dva meseca postao je prvi Evropljanin u istoriji u ulozi glavnog trenera jednog NBA tima i, iako je za mnoge u košarci sada period odmora, srpski stručnjak Igor Kokoškov radi punom parom u Finiks Sansima.

Uprkos tome, našao je vremena za rani intervju za Sport klub. Kažemo “rani“ jer sezona je još daleko, tema će biti i više pred start sezone, ali već sada ih je mnogo – 45-godišnji Kokoškov govorio je o poslu NBA trenera, Luki Dončiću, Lebronu, Bogdanu…

Sansi su prvi birali na draftu i nisu imali dilemu – Diandre Ejton, 216 cm visoki momak rođen na Bahamima koji je godinu dana proveo u Arizona Vajldketsima. Osim njega, dovedeni su i Mikal Bridžes sa Vilanove i Francuz Eli Okobo.

“Izuzetno smo zadovoljni urađenim na draftu, ali samo vreme će pokazati koliko dobar posao smo obavili ili nismo. Ejton je mlad igrač, bio je odličan košarkaš i ima impresivan potencijal, ali to je i dalje samo potencijal. Potrebna je velika pomoć na mnogim pozicijama, ali pogotovo na mestu centra, tako da smo zadovoljni, ali vreme će pokazati jesu li ti momci pravi i koliko mogu da doprinesu uspesima tima“, počinje Kokoškov za Sport klub i dodaje:

“Ejton je sa nama svaki dan, očekujemo od njega da radi dobro i da napreduje, kao i da ne obraća pažnju na medije i publike kako ne bi bilo dodatnog pritiska. Postojaće njegov instant uticaj na ligu i na tim, a on mora da bude profesionalan i spreman, kao i da se što manje bavi medijima, procenama navijača itd. Neka se usredsredi na košarku, to je ono što radi najbolje. Istorijski je dokazano da centrima treba malo više vremena da sazru, ali mislimo da može da nam pomogne već sada“.

Devin Buker, Džoš Džekson, Ti-Džej Voren, Dragan Bender, Markiz Kris, mnogo se talentovanih igrača okupilo u Arizoni, ali od njih tek treba napraviti vrhunski tim.

“To su sve imena i to jesu talentovani momci, ali ovo je NBA, ne Razvojna liga. Činjenica je da je ovaj tim bio jedan od lošijih proteklih sezona – neke stvari moraju da se promene, očekujemo i dolazak novih igrača od prvog jula (tada počinje “prelazni rok“), potreban nam je veteranski uticaj na našu igru i našu svlačionicu. To što smo mladi ne koristimo kao izgovor da ne budemo i dobri. U ovom trenutku nismo ekipa koja pretenduje da osvoji titulu, moramo svi zajedno i na svim nivoima da pokušamo to da promenimo. Da zaključim, imamo talenat, ali tek ćemo videti koliko smo dobri“.

Christian Petersen/Getty Images

Sezona je još daleko, tako da u Sansima nije bilo razgovora o tome koji bi broj pobeda zadovoljio njihove ambicije u sezoni 2018/2019, akcentat je trenutno na drugim stvarima.

“U ovom trenutku ne znamo ni tim, tek je jul, a kamp počinje krajem septembra. Srž sastava postoji, to su mladi igrači koje smo spominjali, ali tek treba da kompletiramo tim. Nismo se bavili brojevima, sa mladim timom je to komplikovano. Ako imaš igrače, delove koji ti se dopadaju i za koje znaš da će, kao na berzi, jednog trenutka da eksplodiraju, može da se desi skok sa 25-30 na 50 pobeda. Nešto slično se desilo u Juti Džez. Kad se stvari sklope, pobede su posledica. Ipak, nema ciljeva u tom smislu, samo ćemo pokušati da budemo bolji nego prethodnih godina“.

Srpski stručnjak je sa Lukom Dončićem imao uspešnu i plodnu saradnju u reprezentaciji Slovenije, a MVP Evrolige sledeće sezone igraće za Dalas Meverikse.

“Dončić je sjajan i talentovan mladi igrač, nadam se da je pred njim lepa NBA karijera. Dalas Meveriksi su iz sve snage lobirali i gurali da se do Luke dođe, nisu birali sredstva – video sam se pre mesec i po dana sa Donom Nelsonom i ljudima iz menadžmenta Mevsa, već tada su agresivno jurili mogućnost da ga dobiju. Pretpostavljam da imaju jasnu viziju i da znaju šta rade sa njim“, kaže Kokoškov i dodaje:

“Dirk Novicki je na izlaznim vratima, ali Luka će igrati jednu sezonu sa takvom legendom. Meveriksi su uzbuđeni što dobijaju Luku – mislim da je tajming pravi, a prijaće mu i način igre i iskusni trener poput Rika Karlajla koji bazira igru na napadačkom talentu i igračima koji prave prednost u napadu. Znaće da ga iskoristi“.

Prošlo je skoro dva meseca otkad je Kokoškov postao prvi Evropljanin u istoriji na poziciji glavnog trenera NBA tima, a bio je to intenzivan period.

“Odgovorost je veća i obaveze su veće, krenuli smo od samog početka… Sve kreće od organizacije ovde, da se oformi stručni štab, da se upoznaju igrači koji su tu i oni koji nisu tu, zatim smo pripremali teren za draft, sada kreće priča o ‘prelaznom roku’ (“free agency“)… Generalno se upoznajemo na svim nivoima, postavljamo stvari na svoje mesto i bilo je dosta posla u međusezoni – zatekao sam sebe da su dani bili jako dugi, ali nemam razlog da se žalim, to je opis posla i izazov koji svaki trener priželjkuje. Sada nas očekuje kamp za Letnju ligu i sama Letnja liga, nadam se da ću posle toga imati malo vremena da provedem s porodicom“.

Ezra Shaw/Getty Images

Prvog jula kreću prelasci igrači i potpisivanja novih ugovora, mnogo je otvorenih pitanja, ali glavo ipak glasi – gde će Lebron Džejms?

“Mnogo je spekulacija, to je i lepota ovog posla, a on je jedan od najboljih košarkaša u istoriji. Lično mislim da neće ostati u Klivlendu, njegova marketinška aktivnost i potencijal pokrenuće lavinu i mnogo novih stvari dobrih za ligu kada on promeni sredinu. Ima osnova da mediji spekulišu o njegovom odlasku u Los Anđeles. Kažem, mislim da je sa Klivlendom završio, a Lejkersi imaju novac, mogućnost da ga dovedu i tajming je odličan. Videćemo, uskoro ćemo saznati“.

Kapiten reprezentacije Srbije Miloš Teodosić jedno je od imena koje se spominje u redovima Finiks Sansa, mada je tokom noći (i posle našeg razgovora) poznati novinar Adrijan Vojnarovski preneo da će Teo ostati u Klipersima.

“Redovno čitam vaš portal i još nisam pročitao tu vest“, našalio se Kokoškov, “O Milošu mislim sve najbolje, on je moj prijatelj, imali smo priliku i da se vidimo ovde. On je košarkaška legenda. To su imena koja ‘prolazimo’ kada je reč o slobodnim agentima, ali naravno da je sve daleko od odluke. Ono što mogu da kažem jeste da je Miloš apsolutno NBA igrač, i na nivou reprezentacije i na evroligaškom nivou uradio je mnogo, tako da je njegov put sada u SAD – imao je dobru sezonu i svakako je jedno od imena koja spominjemo“.

Ezra Shaw, Getty Images Sport

Bogdan Bogdanović odigrao je izvanredno u ruki sezoni za Sakramento Kingse, dok je pred Nikolom Jokićem potpisivanje petogodišnjeg ugovora vrednog skoro 147 miliona dolara sa Denver Nagetsima.

“Bogdan je sjajan radnik i veliki košarkaš, na izuzetan način predstavlja košarku. Privatno mu želim sve najbolje, ali i Kingsi i mi smo na začelju Zapada, želim mu da ih dobijemo četiri puta, kao i Jokića. I jedan i drugi su u dobroj situaciji, sa odličnim sezonama iza sebe. Bogdan je sebe uspostavio kao ozbiljnog igrača – njegov tim mora da raste, a kako on bude rastao kao jedan od vodećih igrača, tako će i Kingsi napredovati. Jokić ima dve impresivne sezone iza sebe, ulazi u krug Top 10 najboljih igrača u ligi, što govori koliko je cenjen i kako je rangiran ovde. Sve pohvale i veliko poštovanje gajim prema svim stvarima koje je Nikola ostvario u svojoj kratkoj NBA karijeri“.

Za kraj, pitali smo Igora i o NBA budućnosti Nemanje Bjelice, koji je prethodne tri sezone nosio dres Vulvsa.

“Bjelica je imao interesantnu sezonu, i psihički i igrački je u dobroj poziciji, ne mislim da će ostati u Minesoti, što je dobro za njega – želim mu da nađe tim koji će znati i moći još bolje da ga iskoristi“, zaključio je Kokoškov za Sport klub.