Ozmo piše, Baki prognozira: Šta da gledate?

Skener 1. jul 201813:02 > 13:03
Justin Setterfield/Getty Images

Kada sam na turniru, znam da očekujete od mene malo više priča “okolo” samog događaja, barem na početku, ali već je tradicija da izdvojimo najzanimljivije mečeve prvog kola.

Žreb sam prešao dovoljno puta, evo šta izdvojih, a Branislav Pralica poznatiji kao Baki ponudio je svoje prognoze za kraj moje priče.

Grigor Dimitrov – Stan Vavrinka

U nekom drugom momentu i na nekom drugom Slemu, njihov meč zamisliv je i kao polufinale, ali i sada je među najatraktivnijima prve runde. Vavrinki koleno još nije na 100%, forma je tek daleko od maksimuma, a na travi nikada nije blistao jer je težak i odgovara mu kada ima više vremena da se namesti na udarce. Ipak, dvaput je stigao do četvrtfinala (2014, 2015) i može da naškodi Bugarinu koji je u poslednje vreme u jako lošoj formi, čak i na omiljenoj mu travi. Fluidno kretanje, efektan slajs i vrlo dobar i brz prelaz na mrežu učinili su Dimitrova vimbldonskim polufinalistom 2014, ali ni pre ni posle nije igrao četvrtfinale. Ipak, pobeda nad Švajcarcem mogla bi da mu bude potrebni vetar u leđa. Baki prognozira 3-0 za Dimitrova, ali “može da bude dobar meč, ko zna”.

Danil Medvedev – Borna Ćorić

Ruski 22-godišnjak definicija je “mine” u žrebu. Jaki, ravni udarci koji su noćna mora za rivala kada mu je dan, a pretvaraju se u festival grešaka kada nije. Prošle godine je dobio Vavrinku u prvom i ispao od Bemelmansa u drugom kolu, tolika je njegova amplituda. Borna je u odličnoj formi, osvojio je Hale, konačno veruje u sebe agresivnog na terenu i veoma je važno da u ranoj fazi meča to pokaže i Medvedevu kako bi mu oduzeo nadu. Rus svakako nije u dobroj formi i ne treba mu mnogo da uđe u pogrešnu “zonu”, ali u svakom slučaju obratite pažnju na ovaj meč. Baki kaže da Borna dobija 3:1.

Clive Brunskill, Getty Images

Sloun Stivens – Dona Vekić

Amerikanka je jednom dogurala do druge nedelje na Vimbldonu, ali do sad nije blistala na travi i, posle finala Rolan Garosa, nijedan meč nije odigrala na travi ove sezone. Dona je igrala polufinale u Notingemu, pre toga je ispadala na startu na dva turnira, ali nije imala sreće sa žrebom. Hrvatica voli da igra na travi, prošle godine je izgubila u drugom kolu od buduće polufinalistkinje Konte 10:8 u trećem setu, bio je to jedan od boljih mečeva na Vimbldonu 2017. Možda se sprema iznenađenje? “Mogla bi tu Dona da pobedi, u tri seta”, kaže Baki.

Frensis Tijafo – Fernando Verdasko

Biće to takmičenje ko može jače da udari forhend, na nama je samo da se zavalimo i uživamo. Nando nikad nije voleo travu, ali setite se 2013. kada je malo nedostajalo da u četvrtfinalu sruši britanski san i Endija Marija… Mladi, 20-godišnji Amerikanac je u usponu, igrao je četvrtfinale na Kvinsu, a trenutno je 52. na svetu. Potencijalno dug i uzbudljiv meč. Baki misli da Tijafo to dobija.

Denis Šapovalov – Žeremi Šardi

Posle dva poraza u prvim kolima (u Štutgartu od malo poznatog Gunesvarana, na Kvinsu od Milera), Šapovalov je u Istbornu konačno dobio meč na travi ove sezone. Bivši je juniorski vimbldonski šampion, ume da igra na travi, ali sada ga čeka težak zadatak jer je nepredvidljivi Šardi u odličnoj formi i pružio je jak otpor Đoković u polufinalu Kvinsa. Još jedan duel dva igrača sa izuzetno jakim udarcima, očekujte atraktivan okršaj. “Šapovalov – Šardi pet setova 100%”, suflira mi Baki.

“Honourable mention” za sudar Karlovića i Južnog, tandema koji voli travu i zbirno ima 75 godina, uskoro 76.

Ako ste do sada propustili da vidite levorukog Maksimilijana Marterera, koji je na Rolan Garosu stigao do osmine finala, duel sa Damirom Džumhurom idealna je prilika.

Naravno, nećete propustiti Đokovićev meč sa Sandgrenom, a vama kao pravim teniskim zaljubljenicima ne moram posebnu pažnju da skrećem na to da obavezno gledate Gren slem povratak Endija Marija. Benoa Per protivnik je po meri za mešavinu svega – vrhunskih i za oko lepih poena, teško objašnjivih grešaka, psovki… Biće super ili kako Baki kaže “biće zaj..ano”, a ne bi se iznenadio ni da Francuz pobedi. Isto misli i Viško.

Ovoga puta muško prvo kolo u najavi je uzbudljivije od ženskog, ali dve nekadašnje finalistkinje izborile su plasman kroz kvalifikacije i to valja ispratiti – Judžini Bušar igra sa mladom Britankom Tejlor, dok će Vera Zvonarjova imati znatno teži zadatak sa Kerber. Izdvojio bih i sudar teniskih svetova između Monike Nikulesku i Naomi Osake, kao i duele Korne – Cibulkova i Kuznjecova – Stricova.

Naravno, ne morate mene da slušate, Sport klub ima 11 kanala, pa ne sumnjam da ćete napraviti miks kakav vama odgovara. Ako smatrate da sam propustio neki meč koji nisam smeo, udrite u komentarima ili me vređajte na Tviteru.