SK: Upoznajte najmlađu članicu Top 100

Saša Ozmo 14. sep. 20189:48 > 9:49
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images

Najmlađa je među najboljih 100 na svetu i devojka koju mnogi u budućnosti vide u završnici Gren slem turnira, a nedavno je u Nju Hejvnu iz kvalifikacija dobila četiri meča u nizu pre nego što je izgubila u tri seta od Julije Gerges.

Maddie Meyer, Getty Images Sport

Dajana Jastremska ima 18 godina, trenutno je 96. na WTA listi, a na US openu je u prvom kolu, po velikoj vrućini, izgubila od Čehinje Karoline Muhove, koja je potom dobila i Garbinje Mugurusu. Upravo je sudar sa Muhovom bio prva od brojnih tema koje je Jastremska „pokrila“ u razgovoru za Sport klub.

Osim o tome, razgovarali smo o njenoj igri i mentalitetu, ličnosti van terena, Olgi Danilović, narednim ciljevima…

„Bila sam prilično nervozna pre meča. Imala sam prethodno odličnu nedelju u Nju Hejvnu, igrala sa devetom teniserkom sveta i znala sam da nije važno sa kime igram na startu. Ipak, mislim da sam u tom meču mentalno posustala više nego igrački, da je to bio problem. Moram da budem mirnija u glavi“, počinje Jastremska za Sport klub i dodaje:

„Nisam doduše bila nervozna kada sam ustala, odradila sam dobar trening, ali malo me je zatekla njena odlična igra, nisam očekivala da igra toliko dobro. Ima dobar servis, igra nešto drugačije u odnosu na ostale teniserke, a imala je malo i sreće u pojedinim trenucima. Malo sam u nekom trenutku bila zbunjena, ali bilo je to dobro iskustvo za mene“.

Dajana uživa u tome da ona diktira ritam i da igra ofanzivno, ali svesna je da jedan recept nije dovoljan za dugoročni uspeh.

„Trudim se da dalje unapređujem igru, ali ne postoji niko poseban na koga se ugledam. Sledeći cilj jeste da budem raznovrsnija – igram jako i agresivno, ali želim da granam igru na različite načine i da mogu da se izborim sa različitim suparnicama. Osnovno jeste da poboljšam servis i da unesem više varijacija u igru, da idem više na mrežu npr. Osećam se komforno kada tako igram“.

Na pitanje kako bi opisala svoju igru nekome ko je nikada nije gledao, Jastremska uz smeh odgovara:

„Uh, ne znam… Rekla bih da sam agresivna i da igram brzo i udaram jako, ali takođe sam u stanju da se prilagodim i promenim stil igre, nisam jednodimenzionalna. Možda sada moje rivalke misle da igram samo na jedan način, ali trenutno mi tako najbolje ide, kada koristim prvu priliku za napad i kada igram u brzom tempu“.

Dajana ističe da ne oseća nikakav pritisak uprkos očekivanjima i uprkos tome što je najmlađa u Top 100.

„Lepo je nešto ranije biti u tom društvu i u toj atmosferi, ali ne bih rekla da sam mlada sa 18 godina, pogotovo u poređenju sa prošlošću kada su teniserke osvajale Slemove sa 16-17-18 godina. Jeste se tenis promenio… I dalje učim, trudim se da ‘skidam’ poteze najboljih na svetu, a dobro je i iskustvo igrati sa njima. Osećam da je nivo moje igre isti kao njihov, ali još moram da napredujem i da mentalno budem bolja. Kada je reč o pritisku očekivanja, razgovorima s medijima i slično, tu vrstu pritiska ne osećam“.

Tek nekoliko meseci starija je od srpske teniserke Olge Danilović, koja je nedavno osvojila trofej u Moskvi. Nije mali broj onih koji smatraju da će rivalstvo Jastremska-Danilović biti jedno od onih koje će obeležiti WTA tur u narednoj deceniji.

„Ona je odličan igrač i dobra osoba. Veoma je agresivna i igra hrabro, a kada je tako, onda ona kontroliše sve – takva je bila otkad je vrlo mlada. Slično je i sa mnom, kontrolišem sve na terenu kada sam hrabra, moram da naučim da kontrolišem tempo igre i kada ne igram baš najhrabrije. Verujem i nadam se da ćete u budućnosti videti nas dve u mnogim finalima“.

Van igrališta Dajana je slična kao na njemu, kaže da uvek ima mnogo energije.

„Volim da plešem, hip-hop mi je omiljena muzika. Takođe, volim da provodim vreme s prijateljima, da gledam filmove, ali uživam i u ekstremnim sportovima, mada se njima ne bavim često jer nije dobro za tenis. Jednostavna sam osoba, ali nisam tiha, energična sam, baš kao i na terenu, tako da se trudim da radim stvari kojima bih potrošila tu energiju. Otvorena sam i trudim se da uvek budem iskrena“.

Jastremska ne oseća podršku Teniske federacije Ukrajine, ali podršku naroda i te kako oseća, a sa ljubavlju govori o svom rodnom gradu Odesi.

„Volim svoj grad, na Crnom moru smo i to je turistički grad. Lepo je vreme uvek, ljudi su fini, a naše pozorište je među deset najboljih na svetu. Nažalost, nemam mnogo vremena i ne idem često u pozorište, kada samo kod kuće uglavnom se viđam sa prijateljima, ali Odesa je grad koji nikada ne spava. Uvek su žurke, pogotovo leti“.

Za kraj, pitali smo Dajanu koji su joj sledeći ciljevi u karijeri.

„Nema mnogo turnira do kraja godine, ali ostaću koncentrisana i moj naredni cilj jeste ulazak u Top 50. Radiću vredno kako bih to ostvarila“, zaključila je Jastremska za Sport klub.