Odžo za SK: Nemamo zvezdu, već tim, u tome je lepota

Skener 23. apr 20198:22 > 8:23
KK Crvena zvezda mts

Došao je letos iz FMP Železnika i mnogi od navijača Crvene zvezde zamišljali su ga kao solidnu zamenu za Majka Cirbesa.

Međutim, kako je vreme prolazilo, Majkl Odžo nametao se kao jedan od glavnih igrača crveno-belih. Napadački učinak bivao je sve zapaženiji, utakmice na kojima bi odlutao koncentracijom sve ređe, a defanzivno je verovatno i najviše napredovao u odnosu na početak sezone.

Sve to svoju potvrdu dobilo je u najvažnijem delu sezone, u plej-ofu ABA lige. Protiv Partizana je bio solidan, a u finalnoj seriji sa ekipom Budućnosti bio je dominantan u skoku i potpuno je nadigrao mladog Gogu Bitadzea, najkorisnijeg igrača Jadranske lige.

Povezano

Posle titule, tokom slavlja u svlačionici, sa karakterističnim širokim osmehom, tompusom u jednoj i flašom piva u drugoj ruci, 26-godišnji centar za Sport klub je rezimirao finalnu seriju, ali i govorio o putu koji je ekipu doveo do trofeja.

“Osećam se fenomenalno, čoveče. Ovo je divno kada se pobedi timski, toliko sam ponosan na svoje saigrače jer smo se ‘skupili‘ kada je bilo najpotrebnije. Čestitke i Budućnosti, imali su sjajnu sezonu i nije lako igrati ABA ligu i Evroligu. Ponavljam, ponosan sam na ekipu što smo uspeli da se držimo zajedno čak i kada stvari nisu išle kako treba. Borili smo se kroz sve to i na kraju smo šampioni“, počeo je Odžo za Sport klub.

Na pitanje koji su bili ključevi uspeha u ovom plej-ofu, snažni centar je odgovorio:

“Čvrstina i zajedništvo. Na kraju se sve svodi na to i na brigu o detaljima. Šta god da vidite na košarkaškom terenu to stoji u pozadini – skokovi, odbrana, napad, sve je to čvrstina, a mi smo bili čvrsti“.

KK Crvena zvezda

Sezona je bila turbulentna i sa problemima, ali crveno-beli su bili najbolji kada je bilo najvažnije.

“Siguran sam da svaki tim ima uspone i padove. Na početku smo bili sjajni, onda smo pali, ali smo uspeli da se pregrupišemo i da budemo spremni za finale – to jer najvažnije. Nadam se da nam je ovo osnova na kojoj ćemo ubuduće da gradimo. Sada nam sledi srpska liga – malo ćemo da uživamo, a onda se vraćamo na posao jer sezona još nije gotova“.

Prosečno je nigerijski košarkaš u ABA ligi beležio 8,5 poena i 6,5 skokova.

#related-news_0

“Osećam se dobro, ali nikada nisam zadovoljan. Jesam napredovao, ali i dalje ima mnogo prostora za poboljšanja u mojoj igre, i to u svakom aspektu – slobodna bacanja, odbrana… Generalno, želim da postanem bolji ‘učenik‘ košarke, da bolje razumem igru. Sada ćemo igrati na znatno višem nivou, u Evroligi, što je potpuno drugačije od ABA lige i Evrokupa. Biće mi to prvi put, ali znam da će biti viši nivo takmičenja – radujem se tome, igraćemo i rašćemo“.

Već tokom prvog poluvremena prve utakmice sa Partizanom ostala je Zvezda bez Džoa Reglenda, a u poslednja tri meča sa Budućnošću nije mogla da računa ni na Stratosa Perperoglua. Ipak, Odžo ističe da se tada desilo ono što se zapravo dešava cele sezone.

“To je lepota našeg tima i siguran sam da i trener može to da potvrdi – tokom cele godine u ključnim trenucima su drugi igrači preuzimali odgovornost i pomagali timu. Nije kao da imamo jednu veliku zvezdu koja svaki dan nosi tim na svojim leđima – igramo kao kolektiv i to je ključ našeg uspeha od samog početka sezone“, kaže Odžo i obrazlaže:

KK Crvena zvezda mts

“Borimo se jedni za druge u odbrani i zajedno stvaramo u napadu, kao tim. Tako su postavljene stvari i zato smo znali da ćemo moći da se vratimo na stari nivo kada smo tokom sezone bili u maloj krizi. Vratili smo se svom stilu i identitetu – ponavljam, divan je ovo osećaj“.

Posle titule svi igrači odreda isticali su atmosferu u ekipi kao jedan od presudnih faktora. Pitali smo Majkla šta je najvažnije kako bi se taj pravi ambijent stvorio.

“Reći ću vam da sve počinje od organizacije, uprave i menadžmenta, i stručnog štaba. Oni postavljaju pravi primer – oni su dobri lideri, a kada je tako, onda je nama igračima lako da to kopiramo i da verujemo u sve što radimo. Vodili su nas u pravom smeru, a mi smo to pratili“.

Posle druge utakmice finala Odžo je rekao da ide na ćevape. Sada prvo sledi slavlje, ali biće i ćevapa.

“Šta misliš, koliko mogu da pojedem“, pitao je uz osmeh, na šta smo rekli “25“.

“Ja kažem 30“, zaključio je Zvezdin džin.