60 minuta s Ducijem: MK, Hese, kafa, trening s Rafom…

Skener 24. apr 201919:04 > 19:07
Foto: Anja Simić

Srpski teniser Dušan Lajović bio je gost Sport kluba posle plasmana u finale turnira u Monte Karlu i u više od sat vremena dugom razgovoru 24. igrač sveta govorio je o brojnim temama, ozbiljnim i manje ozbiljnim.

Foto: Anja Simić

Počeli smo naravno od njegovog plasmana u finale turnira u Monte Karlu, o tome šta je sve potrebno da se desi kako bi dogodila takva nedelja i o mečevima sa Timom, Medvedevom i Fonjinijem. Razgovarali smo o specifičnostima odnosa trener-igrač u tenisu, o tome zašto mu posebno prija njegov trener Hose Perlas, o razlici između treninga i meča, Dejvis kupu, kao i o tome kako izgleda priprema pred meč.

Dotakli smo se budućih planova, sjajnih rezultata srpskih tenisera u dosadašnjem delu sezone sa Đokovićem, Đereom i Kecmanovićem na čelu, zatim toga kako izgleda trenirati sa Rafaelom Nadalom, zašto se Duci ne vidi kao trener, kako izgleda atmosfera na Slemovima, ko mu se najviše dopada od tenisera mlađih generacija, kako provodi slobodno vreme na turnirima…

Bilo je i „lakših“ pitanja poput onih o najdražem filmu, seriji i knjizi, o Ducijevoj kafeteriji „Laboratorija“, o reputaciji da je „previše fin za svoje dobro“, a srpski teniser odgovarao je i na mnoga od pitanja koja ste vi postavljali.

„Čak sam i igrao sa teniserima koji su me u prošlosti dobijali, nije bio lak žreb, ali sam uspeo da imam pet savšrenih mečeva u kojima nisam izgubio ni set. Mnogo je lep osećaj igrati tenis kada ti sve ide od ruke – verujem da su Noletu, Rafi i Federeru većina dani takvi, mogu ti reći da nije nimalo loše“, kaže Lajović osvrćući se na svoj niz u Monte Karlu.

Sada je Lajović na 24. mestu na svetu i u mnogo boljoj poziciji čeka nastavak sezone.

„Verujem da će ovo promeniti dosta nabolje, prednost je biti nosilac, ali ja se pre svega osećam dobro jer sam dobijao mečeve u nizu. Najbitnije mi je da sam iz dana u dan uspevao da dobijem tako dobre igrače, to mi ranije nije uspevalo i to će mi dati samopouzdanje za budućnost. Sada ću i na turnirima iz Serije 250 biti možda mežu četiri nosioca, što znači da preskačem prvo kolo, i nosilac na Slemovima što mnogo znači jer sam zaređao nekoliko Slemova u kojima sam se već na startu sastajao sa najboljima“.

Foto: Anja Simić

Duci je uveren da nameštanja mečeva nema na najvišem nivou tenisa, već samo na onim nižima.

„Nije mi niko nikad prišao. Poznavao sam igrače sa fjučersa i igrao protiv nekih za koje se posle čulo da nameštaju mečeve. Mislim da je to 99,9% na fjučersima i čelendžerima. Recimo, Kikera su prošle godine optužili za nešto od pre nekoliko sezona. Namestio je meč, dobio je pare kako bi išao na druge turnire, ne da kupi kola ili ne znam ni ja šta. Ti igrači nameštaju da bi preživeli i prilično sam uveren da je Transition Tour način da se to odstrani – ATP znači da kvari imidž kada izađe naslov ‘namešteno 200 mečeva u tenisu’, a od tih 200 je 199 na fjučersima i čelendžerima“.

Laslo Đere je osvojio turnir u Rio de Žaneiru i nadomak je Top 30.

„Kada je Laslo osvojio onaj turnir, ja sam plakao dok je držao govor, on nije… Svaka mu čast na mentalnoj snazi posle svega što mu se desilo – ako je neko zaslužio, to je on. Sada su to novi momenti, igrao je sjajno još nedelju-dve, sada je malo pao. Ima jako dobru igru na šljaci i ima dosta mečeva koje je trebalo da dobije i ranije, a onda ti mečevi traju predugo. To će on da vidi sa svojim timom, ali verujem da će imati uspeha na šljaci, govorio sam mu i za beton da je uglavnom sporo i da može da igra kao na zemlji“.

Na poslednja tri turnira Novak Đoković nije bio na preponatljivom nivou, ali Lajović očekuje da se Novak podigne do Rolan Garosa.

„Gren slemovi su posebna priča, pogotovo za te velike igrače. Indijan Vels i Majami je kiksnuo, možda je i napravio dugu pauzu jer od Australijan opena nije igrao nijedan turnir. U Indijan Velsu su igrači već spremni, nisu laki žrebovi, vidimo da i prvi na svetu mora konstantno da bude u fokusu. On je pre igrao Dubai, možda bi to trebalo da promeni. Sad je krenula šljaka, jedan malo slabiji meč, ali Gren slemovi su drugačiji, pogotov za njih iz velike četvorke – tu imaju mnogo više vremena da se vrate u meč, teže ih je mentalno slomiti“.

Miomir Kecmanović bio je sjajan u Indijan Velsu i ušao je u Top 100.

„On radi stvari na pravi način. Amerikanci su ga oblikovali kao igrača, u IMG je sistemu. Čvrst je sa obe strane, možda bi mogao da bude agresivniji kad ima šansu, možda malo da promeni ritam ponekad. Odradio je pripreme sa Timom na Kanarima i odmah se video napredak, možda bi mogao da uzme neku ‘bombu’ od trenera – ako ima mogućnosti, uvek savetujem da se uloži u tim oko sebe. Još je mlad i ima vremena, ali ne treba da se opusti i da se učauri na nekom mestu“.

Saznajte i kako se trener Perlas ljudski poneo kada ga je Vavrinka pitao da pređe kod njega u tim, šta se desilo kada je Džumhur odgovorio na besne poruke na društvenim mrežama, koja knjiga je životno najviše uticala na Ducija….

Kompletan intervju pogledajte u video snimku ispod: