Ančić za SK: Pričao sam s Noletom, vidim ga kako osvaja

Skener 11. jul 201921:00 > 21:24
sport klub

Mario Ančić nekadašnji je polufinalista Vimbldona, čovek koji je rano morao da se povuče, a sada sa 35 godina radi u finansijama, u jednom investicionom fondu u Njujorku.

Međutim, sada je već tradicija da Splićanin dođe na Vimbldon, da igra na turniru veterana i da ponovo makar nakratko bude u sportu u kojem je osvojio tri titule i bio sedmi igrač sveta.

Ančić je za Sport klub najavio predstojeća polufinala, a počeli smo od duela Novaka Đokovića i Roberta Bautiste Aguta. U ukupnom skoku najbolji igrač sveta vodi 7-3, ali je Španac dobio oba ovogodišnja duela, u Dohi i Majamiju.

Povezano

„Ipak je to polufinale i u načelu je sve otvoreno. Bautista je pravi ‘španer’, kako mi to kažemo, čovek kojem izuzetno leži trava, a pokazao je da već može da bude nezgodan protivnik Novaku. S razlogom je tu, pokazao je da vredi, ali s druge strane Nole igra fantastično – u velikom je naletu, pričao sam s njim i vidim da se super oseća, da je pozitivan i fokusiran. Kao što sam rekao pre nekoliko dana, kada je Novak takvog mentalnog sklopa, ne vidim ko bi mogao da ga pobedi“, počinje Ančić priču za Sport klub.

Biće to prvi međusobni duel na travi za Đokovića i Bautistu Aguta. Prednost iskustva svakako je na Novakovoj strani s obzirom na to da će 31-godišnji Bautista igrati u svom prvom Gren slem polufinalu.

“Po načinu igre, nikada se ne bi reklo da je Španac – igra vrlo ravno i forhendom i bekhendom, što je pogodno za travu i stvara problem protivniku jer lopta ostaje nisko, pa uvek mora da ide ispod lopte i da je diže spinom. Izuzetno je teško igrati protiv njega i Novak neće imati lak posao – neki koji ne poznaju baš tenis rekli bi ‘pa dobro, nije neko od najboljih, Nole će lagano’… Nisam saglasan, očekujem pravi meč za ljubitelje tenisa, biće jako dobrih razmena, ali mislim da će na kraju Novakov kvalitet presuditi“.

Shaun Botterill, Getty Images

Ančić je već odigrao dva meča na turniru legendi i merodavan je da oceni da li je trava sporija u odnosu na prošlu godinu, kao što mnogi tvrde.

“Meni se ne čini da je toliko sporije u poređenju sa nekoliko poslednjih godina. U odnosu na pre 10-15 godina, jeste. Naravno, mnogo je toplije u Londonu, ovih desetak dana nije pala ni kap kiše, to je doprinelo tome da je nešto veći odskok, ali meni se ne čini da postoji drastična promena“.

#related-news_0

U drugom polufinalu gledaćemo 40. epizodu rivalstva Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

“Sa Velikom Trojkom teško je govoriti o tome ko ima mentalnu prednost – odigrali su toliko vrhunskih, istorijskih mečeva i svesni su da tu nijanse odlučuju. Zato jako mnogo zavisi od trenutne forme, načina na koji se odigra u odlučujućim situacijama… Ovo je jedna od retkih godina na Vimbldonu da sva trojica igraju baš na vrhunskom nivou“.

Rafa, šampion iz 2008. i 2010. godine, dugo nije beležio dobre rezultate na Vimbldonu, ali sada igra drugo uzastopno polufinale, i to pošto je prošle godine u dramatičnom meču izgubio od Đokovića tek sa 10:8 u petom setu.

Matthias Hangst, Getty Images

“Nadal je mnogo lakše nego što sam očekivao dobio Kverija, koji je prilično neugodan na travi. Deluje mi da je Rafa veoma rasterećen – kao da mu je osvajanje Rolan Garosa skinulo neki ogroman teret sa leđa i da mu je donelo slobodu i lakoću igranja. Kada ga gledam, tako mi izgleda – igra brzo i lepršavo, bez njemu nekad tipičnog gubljenja energije u početnim rundama. Ovde su za njega najteža prva kola, dođe iz Pariza, nema dovoljno mečeva i trava je klizava. U ovoj fazi turnira je on najopasniji, sada je već dobro ‘izorana’ trava, druge nedelje je zato uvek sporija“.

Sa druge strane, Federer je osmostruki šampion na Vimbldonu – prvi trofej osvojio je 2003, a poslednji 2017. godine. Tereni Ol Ingland Klaba Rodžerova su druga kuća.

“Jasno je da su dvojica igrača sa različitim stilom igre i različitim načinom gledanja na tenis. Rafa mnogo više voli da igra sa osnovne linije, malo je defanzivniji, dok je Rodžer maksimalno agresivan. Svaki put kada Federer igra dobro i kada dobije Nadala, to znači da je bio izrazito agresivan. Po mom mišljenju će ključ biti Federerov bekhend, kada lopta dolazi po dijagonali s Nadalovog forhenda. Kako će Rodžer uspeti da kontroliše opaki Rafin spin, sa kojim zna da ima problema – u poslednjih nekoliko mečeva jako se dobro nosio sa time, ulazio je u teren i rano udarao. Ako Federer postane defanzivan, ako počne da igra slajs i ako ne bude verovao u taj bekhend, onda je Rafa favorit. Obojica igraju jako dobro, 50-50“.

Za kraj, pitali smo Marija da prognozira ishode polufinala.

“Ja vidim Noleta da osvaja Vimbldon“, zaključio je Ančić uz osmeh za Sport klub.