Đere za SK: Ići ću na USO, prema nekima nije fer…

Saša Ozmo 18. jun 202010:35 > 10:37
Podeli:
Getty Images/Marcelo Endelli

Laslo Đere, 80. teniser sveta, kaže za Sport klub da će ići u Njujork na US open, pogotovo zato što sada neće biti obaveznog karantina.

Osim o tome, sa Laslom smo razgovarali o tome kako je proveo pauzu, mečevima na Akademiji Janka Tipsarevića, razgovorima s kolegama…

“Ako ima dve nedelje karantina, onda mislim da nije realno da se ide u Njujork. Ukoliko je to sada otpalo i ako odmah može da se trenira… Stroga su pravila, nije idealno za igru i nisu adekvatni uslovi za Gren slem turnir, ali opet, ako bude organizovan, lično nisam toliko uplašen koronavirusom. Ako nema karantina, igrao bih, ne znam da li bih baš ostao u Srbiji i propustio US open – da budemo iskreni, finansijski sam obezbeđen, ali opet 70.000 za prvo kolo nije mala suma“, kaže Đere za Sport klub.

Povezano

Srpski teniser ističe da postoji i druga opcija za one koji nisu baš sigurni da bi turnir trebalo da se odigra.

“Ako nema karantina i ako se toliko plašiš koronavirusa i ne smatraš da treba igrati, bukvalno možeš dan ranije da dođeš u Njujork, izgubiš prvo kolo i vratiš se. Moramo uzeti u obzir da niko od nas nije zarađivao pola godine – neće to niko uraditi zato što će mu biti drago da odigra sa pola snage, ali takva je situacija da neko može da bude primoran za to. Videćemo“, dodaje Đere.

Bila je ideja ili da se ne igra Sinsinati i da se igraju kvalifikacije za US open, ili da se igra Sinsinati bez US open kvalifikacija. Na kraju će se igrati Sinsinati, a 25-godišnji teniser smatra da ni to nije baš dobro rešenje.

“Mislim da nije baš fer da se igra ako gledamo i slabije rangirane igrače jer oni neće moći da zarade bodove. To znači da će oba turnira odigrati isti igrači, iz prvih 100 i nešto. Da je bila suprotna odluka, mogli bi i oni oko 200. mesta da učestvuju. Neki koji bi bili u kvalifikacijama brane bodove od prošle godine, spominje se da će oni možda dobiti novčanu nadoknadu, a mi ćemo igrati za bodove, dok oni nemaju to mogućnost. Videćemo kako će to da se kompenzuje. Takođe, Južnoamerikanci ne mogu do 1. septembra da napuštaju svoje zemlje. Dakle, biće dosta praznih mesta“.

Laslo smatra da je pauzu proveo produktivno koliko je to bilo moguće.

“Fizički sam bio aktivan sve vreme, psihički sam se isto trudio da ostanem pozitivan i staložen. Iskoristio sam vreme da naučim neke druge stvari – vežbao sam engleski i čitao sam knjige, uglavnom psihologiju i biografije: jednu knjigu Dejvida Goginsa, zatim ‘Bogati otac, siromašni otac’ Roberta Kijosakija, zatim ‘Dekodiranje stvarnosti’…“

Na Akademiji Janka Tipsarevića na Zvezdari počeo je turnir koji će trajati skoro mesec i po dana, a učestvuje i Laslo.

“Više sve ima atmosferu sparinga kada sam na terenu, ne mogu u potpunosti da osetim kao da sam na turniru. Sa druge strane, važno je da prođemo kroz neke rutine pred meč – dođemo ranije, zagrejemo se, jedemo, čekamo izlazak na teren. Rekao bih da je to negde između sparinga i meča, i da nam je korisno“.

Jon Naga

Na pitanje da li je razgovarao s kolegama o celoj situaciji, Laslo odgovara:

“Zavisi, svi smo u različitoj situaciji. Neki finansijski nisu obezbeđeni, zavise od turnira i njima je sigurno teže, više se nerviraju. Lično nemam takve brige srećom… Neki su trenirali, neki su potpuno odmarali, sve je individualno, nije postojao recept za ovu situaciju sa kojom se suočavamo prvi put u životu“.

Đere je prošle godine osvojio turnir iz Serije 500 u Rio de Žaneiru, u karijeri je od turnira zaradio više od dva miliona dolara, a najbolji rang mu je 27. mesto.

“Trudim se da se na terenu budem borben, van terena da ne letim i da ne budem umišljen, već skroman“, zaključuje Đere za Sport klub.