Najprijatnija iznenađenja i najveća razočaranja sezone

Skener 2. jan 201713:39 > 13:56
Jonathan Daniel/Getty Images

Kao svake NFL sezone i u ovoj 2016. bilo je dosta kako prijatnih, tako i neprijatnih iznenađenja. Na prvi pogled najviše su podbacili učesnici februarskog Super Bola Denver i Karolina, koji se nisu ni plasirali u plej-of, dok je Majami pozitivno iznenadio, prvim doigravanjem posle osam godina.

Bilo je dosta pozitivnih iznenađenja u ligaškom delu sezone, što među igračima, što među samim klubovima, a ovo su najspektakularnija.

Twitter

5. Ouklend Rejders

Kultna ekipa iz „Crne rupe“ nije učestvovala u plej-ofu punih 14 godina i ove su uspeli najzad da prekinu taj dug post. Za one koji malo bolje poznaju prilike u NFL, sam plasman Rejdersa u plej-of nije baš tolika senzacija, s obzirom na stasavanje jedne kvalitetne generacije, koje je bilo vidljivo još prošle sezone, kao i kvalitetna pojačanja koja su dovedena. Ipak, skor od 12 pobeda i četiri poraza, čak i bolji od te sezone 2002/3. kada je odigran Super Bol, teško da su očekivali i najveći optimisti, a utisak bi bio još sjajniji da se nije povredio prvi kvoterbek Derik Kar i da usled toga nije prepuštena titula Zapada AFC Kanzas Siti Čifsima. Ovako oslabljeni, teško da će „Pljačkaši“ predstavljati ozbiljniju snagu u plej-ofu, ali sjajnim partijama ove sezone zaslužili su da se pojave na listi.

Christian Petersen/Getty Images

4. Dejvid Džonson (Arizona Kardinals)

Prošle sezone igrali su finale Nacionalne fudbalske konferencije, ali ove su Arizona Kardinalsi potpuno podbacili. Ipak, jedan igrač se izdvojio iz opšteg sivila. U pitanju je raning bek Dejvid Džonson. Ovaj 25-godišnji momak u prošloj, ruki sezoni, pokazao je da je talentovan, ali ove je, slobodno se može reći, prosto eksplodirao. Duplirao je broj pretrčanih, uhvaćenih jardi i istrčanih tačdauna. Sa preko 2.000 osvojenih jardi iz skrimidža i 20 tačdauna, postignutih što trčanjem, što hvatanjem, nalazi se u samom vrhu raning bekova i prosto je šteta što je igrao u ekipi u kojoj ama baš ništa drugo nije funkcionisalo.

Getty Images/Leon Halip

3. Detroit Lajons

Ekipa iz „Motor City“, domogla se plej-ofa iz potpuno drugog plana i teško da je neko pomislio da će se ova ekipa boriti za doigravanje u konkurenciji Grin Beja i Minesote, a posebno kada se iznenada povukao Kalvin Megatron Džonson. Ipak, Met Steford je pokazao da je veliki lider, odlično vodio tim do solidnih devet pobeda, od čega je čak osam obezbedio pobedničkim drajvovima. Ipak, Grin Bej sa fenomenalnim Eronom Rodžersom bio je nepremostiva prepreka za titulu divizije Sever NFC, ali i ovaj rezultat Detroita je za svako poštovanje, a svakako da imaju što šta da pokažu u plej-ofu.

Tom Pennington/Getty Images

2. Rukiji

Kao retko koje do sada, ove godine je bila fenomenalna berba rukija. Ezekijel Eliot i Dak Preskot praktično su od Dalasa napravili najbolju ekipu lige, iako su prošle sezone bili među najlošijima. Ali šta tek reći o Tajriku Hilu iz Kanzas Sitija? Momak je postao prvi ruki posle 51 godine, koji je postigao tačdaun hvatanjem, trčanjem, posle vraćenog panta i početnog udarca! Tu je i Karson Venc koji je kao kvoterbek vrlo dobro vodio napad Filadelfije. Bilo je još odličnih rukija a među novajlijama treba apostrofirati i trenera Njujork Džajentsa Bena Mekadua, koji je na svom prvom zadatku kao glavnog trenera odveo ekipu u plej-of, posle pet godina pauze, pri tom zabeležio sjajan skor 10-4.

Al Bello/Getty Images

1. Majami Dolfins

Najprijatnije iznenađenje apsolutno su Majami Dolfinsi. Ekipa sa Floride je ove sezone ušla sa novim trenerom Adamom Gejsom, kome je ovo prvi samostalni posao, ali je došla do 10 pobeda i prvog plasmana u plej-of posle osam godina. Takođe su u ranoj fazi ostali bez Erijena Fostera, koji se povukao zbog učestalih povreda, ali je u potpunosti eksplodirao Džej Adžaji. Na kraju su čak ostali tri vikenda pre kraja ligaškog dela bez prvog kvoterbeka Rajana Tenehila, ali ni to ih nije zaustavilo, pošto je Met Mur odradio odličan posao protiv Džetsa i Bafalo Bilsa. Verovatno će se u vajld kard rundi završiti ova bajka, nekada najjače ekipe karavana i jedine ekipe koja je imala savršenu sezonu, ali i ovo što su do sada uradili zaslužuje divljenje.

Sa druge strane, čini se da ima znatno više razočarenja, a ovi akteri su posebno rastužili navijače.

Warren Little/Getty Images

5. Los Anđeles Rems

Dani Kurta Vornera i Maršala Folka davna su prošlost kada su Remsi u pitanju. Ono što je sadašnjost je stagniranje i nazadovanje, a teško da je neko očekivao da će se i ove sezone nešto dramatičnije promeniti. Ipak, selidba u Los Anđelesu, prvi pik na draftu, solidna odbrana od prošle sezone i talentovani raning bek Tod Grli bili su garant da bi se u ovoj sezoni mogao napraviti makar iskorak. Međutim, potpuno druga priča. Remsi su zabeležili najgori rezultat u poslednjih pet godina od 4-12, a pri tom, sada već bivši trener Džef Fišer ništa nije uradio na pravljenju temelja za budućnost. Kasno je ubacio u vatru rukija Džereda Gofa, koji u toj fazi sezone realno i nije mogao da pokaže mnogo, pošto se ekipa već raspala. Stoga, Remsi su ostali u 2016. i bez rezultata i bez saznanja da Gof može kao kvoterbek da vrati neke slavnije dane.

Al Bello, Getty Images

4. Njujork Džets

Od ekipe kojoj je malo falilo da prošle sezone zaigra u plej-ofu, očekivao se iskorak. Ekipa je dovela jednog od najboljih raning bekova lige Meta Fortea, a uspela je da zadrži i kvoterbeka Rajana Ficpatrika, čime se napravio preduslov za ostvarenje visokih ambicija. Ipak, desio se potpuni pad i svega četiri pobede. Čini se da je glavni krivac upravo Ficpatrik, koji je u nekim mečevima odigrao zaista neodgovorno i platio je ceh selidbom na klupu. Kako se i Džino Smit povredio šansu je dobio treći kvoterbek Brajs Peti, ali ne čini se da klub na njega ozbiljno računa. U svakom slučaju, Džetsi su napravili nekoliko koraka unazad, a pri tom ne znaju ni ko će biti kvoterbek, tako da je budućnost ozbiljno neizvesna.

Justin Edmonds/Getty Images

3. Denver Bronkos

Od aktuelnog šampiona uvek se očekuje da bude konkurentan i naredne sezone. Ipak, često se dešavalo da ekipa koja osvoji Super Bol naredne sezone ni ne zaigra u plej-ofu, stoga nije senzacija što se i Denver pridružio tom trendu. Doduše, bilo je jasno kada su šampioni na kraju prošle sezone ostali bez oba kvoterbeka, Pejtona Meninga i Broka Osvajlera i kada je kormilo preuzeo mladi Trevor Simijan, da će teško da se ponovi veliki rezultat. Posebno kada se povredio glavni raning bek i prva napadačka zvezda Si Džej Anderson, velike ambicije postale su iluzija. Zbog toga ovo i nije toliko iznenađenje, ali ipak je neprijatno i zato su Bronkosi zasluženo našli mesto na listi.

Sean Gardner/Getty Images

2. Karolina Panters

Za razliku od Denvera, njihov protivnik u Super Bolu ušao je u sezonu kao ozbiljan favorit. Očekivalo se da Kem Njuton i kompanija napadnu titulu, stoga je činjenica da neće igrati plej-of odjeknula senzacionalistički. Utisak je da je prva utakmica protiv Denvera, nekoliko sudijskih odluka koje su išle na štetu prvenstveno Njutna i tragičan promašaj Grema Gena za fild gol, odredila dalji tok sezone. Ekipa je mentalno pala i porazi su počeli da se nižu. Zaostatak je bio ogroman i plej-of je prosto postao nedostižan. Što je najgore, deluje kao da se ekipa Rona Rivere prosto raspala i šansa da jedna dobra ekipa postane šampionska, izgleda da je trajno otišla u nepovrat.

Ezra Shaw/Getty Images

1. Arizona Kardinals

Treći tim koji je prošle sezone igrao konferencijsko finale nije ušao u plej-of, ali za razliku od Karoline i Denvera, koji su u makar nekim mečevima pokazivali svoj potencijal, Arizona Kardinalsi definitivno to nisu radili. Osim jednog čoveka, Dejvida Džonsona. Karson Palmer je potpuno razočarao ispoljivši neke karakteristike koje su ga u prošlosti krasile. Premalo je forsirao pas igru i Lerija Ficdžeralda, previše se oslanjao na Džonsona, ali je glavni krivac trener Brus Erijans. Čini se da je potpuno izgubio kontrolu ekipe i kao rezultat toga usledila je sezona bez planiranog plej-ofa.