Da se podrže Orlovi? Nego šta!

Podeli:
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Srbija igra jedan od najznačajnijih mečeva u ovoj deceniji na stadionu Rajko Mitić. Ekipa predvođena novim selektorom Ljubišom Tumbakovićem igra protiv akuelnog evropskog šampiona i jedne od najjačih svetskih reprezentacija Portugalije i svaka vrsta pomoći itekako joj je potrebna.

Ono što je moralo da se uradi, urađeno je. Doduše, sa nekoliko meseci zakašnjenja, ali posle debakla u Ukrajini i ne toliko utešnog trijumfa protiv Litvanije smenjen je Mladen Krstajić, a Savez je na mesto selektora doveo čoveka, koji je za razliku od nekadašnjeg štopera Partizana, Verdera i Šalkea – trener. I to veoma iskusan sa dugim stažom i, što je možda još važnije, sa selektorskim iskustvom. Ljubiša Tumbaković pokušaće da ostvari cilj koji se čeka pune dve decenije, da odvede fudbalsku reprezentaciju na Evropsko prvenstvo.

Utakmica protiv tako velikog protivnika, sa velikim ulogom, u normalnim okolnostima bila bi razlog za fudbalski praznik i euforiju. Ali u Srbiji… Tu je malo drugačija priča. Godine konstantnog razočarenja u fudbalsku reprezentaciju, čak i oni retki pozitivni momenti, kada bi se ostvarili neki uspesi poput plasmana na veliko takmičenje, brzo bi pali u zaborav pod teretom neke afere, poremećenih međuljudskih odnosa, što bi rezultiralo debaklom na tom velikom takmičenju, ispunili su ljude ogromnom dozom nepoverenja prema reprezentaciji. Sada se sve preispituje i selektor i Savez i igrači, da li se pozivaju po kvalitetu ili ih određeni menadžeri guraju itd.

Povezano

Da li su ta razmišljanja bez osnova? Naravno da nisu. Nije tajna da u srpskom fudbalu mnogo toga ne štima. Nije tajna da su razne strukture upletene u njegovo funkcionisanje. Ali kada te iste strukture nisu bile? Kada nije postojalo sumnje u kriterijume prilikom odabira selektora, igrača? Da li su pozivani po nacionalnom ili drugom ključu? Kada nije bilo afera? Kada se svi ti razlozi spominju kako bi se našao izgovor da se „pljuju“ fudbaleri i ne podrže, to malo deluje degutantno. Jel’ to znači da treba da se dignu ruke od reprezentacije dok se ne promeni Savez? Ili dok se ne promeni način biranja rukovodstva Saveza? Ili dok se ne promeni čitav sistem odlučivanja u ovdašnjem fudbalu koji je na snazi dobrih 70 godina?

To su sve gluposti! Postoji sadašnji trenutak. Došao je novi selektor, koji je obavio makar jednu dobru stvar, vratio je Luku Milivojevića i Matiju Nastasića. Nisu to samo dva važna igrača u prethodnom periodu, iskusna internacionalca koji pojačavaju kvalitet. To je istovremeno rešavanja dva neprijatna pitanja, koja su lebdela nad reprezentacijom godinu dana kao tmurni oblak. To poboljšava atmosferu unutar ekipe, što je jedan od važnijih preduslova za uspeh. Ali da bi Orlovi imali pravi vetar u leđa, a protiv Portugalije svaka pomoć će biti potrebna, moraće da dobiju i odgovarajući impuls sa tribina, a to mogu samo ako osete bezrezervnu podršku navijača.

Svakakva razočarenja doživeli smo od reprezentacije. Nekada igrači nisu bili na visini zadatka, nekada selektor, nekada rukovodstvo Saveza, a često svi zajedno. Ako se gleda tako, jesu ispucali gotovo sve kredite. Ali zar osnovni postulat navijanja nije bezuslovna ljubav? Kada daješ podršku ne očekujući ništa zauzvrat? Kada se milion puta razočaraš a ti ipak odeš milion i prvi put na stadion? Upravo zbog toga ako i čujem pitanje da li treba podržati ovu reprezentaciju, moj odgovor je – Nego šta!