Istorijski uspeh: EBL dobio slot u evropskom kupu

eSports 20. dec 201712:00 > 12:48
Podeli:
Fortuna eSports

Veliki korak za esport ne samo u Srbiji već u celom regionu. Esports Balkan Liga je dobila veliko priznanje od strane Riota, koji ju je smestio rame uz rame sa najvećim regionalnim ligama u Evropi, zbog čega ćemo EBL šampiona gledati u novom evropskom internacionalnom takmičenju koje Riot pokreće.

Fortuna Esports je za manje od dve godine postigla zaista neverovatan uspeh. Srbija nikada nije imala razvijeno takmičenje u League of Legends esportu, iako smo imali strašan igrački potencijal, ali se sve to promenilo sa dolaskom Fortune koja osniva Fortuna Championship Series ligu, i na jednom mestu okuplja najbolje LoL timove iz Srbije. Ona za kratko vreme postiže veliki uspeh, i već od druge sezone u njoj gledamo i timove iz zemalja u okruženju – Hrvatske i Makedonije, koji su doprineli na raznovrnosti, ali nisu mogli da pariraju najboljim ekipama iz Srbije.

Zbog toga smo sve tri sezone FCS lige u finalu gledali sudar dva najbolja tima, a to su ASUS RoG Elite, i Melting Point/Instinct Esports/SBB Esports, koji iako je menjao organizacije svake godine, zadržavao je igrače na okupu, i odneo sve tri titule.

Nakon toga, uz podršku United Media grupe i Riota koji je prepoznao trud i zalaganje Fortuna Esportsa, FCS liga se transformiše u projekat Esports Balkan Liga, nagradni fond raste na neverovatnih 20.000 evra po sezoni, što je do tada neviđeno na ovim prostorima, i pored najboljih timova iz FCS lige, u prvu sezonu se pozivaju šampioni i najbolji timovi iz zemalja u okruženju – Grčke, Rumunije i Mađarske.

Riot je pomno pratio dešavanja u Esports Balkan Ligi od samog početka, i dok su iz svih krajeva Evrope stizale pohvale o razvoju balkanske LoL esport scene, Riot je zaključio da je Esports Balkan Liga spremna da stane rame uz rame sa vodećim regionalnim ligama u Evropi.

Zbog svega toga, Esports Balkan Liga je izabrana da predstavlja Balkan u novom velikom projektu Riota, internacionalnom evropskom LoL takmičenju koje još uvek nema ime, i čiji je glavni zadatak da zameni Europe Challenger Series (EU CS ligu) i omogući najboljim timovima iz Evrope koji ne učestvuju u EU LCS ligi da se međusobno takmiče.

Iako Riot još uvek nije izbacio detaljne informacije o takmičenju, postoje određeni nagoveštaji o samoj strukturi takmičenja, u kom će predstavnici najvećih regiona i liga (tier 1 lige – nordijska, balkanska, engleska, poljska, španska, italijanska, francuska, nemačka) dobiti po jedan direktan slot u takmičenje, dok će pored toga najverovatnije i vicešampioni ovih regija ići u kvalifikacije, u kojima će biti predstavnici nekoliko manjih liga, ali još uvek se ne zna kako će se popunjavati mesta u kupu, i za sada su ovo sve glasine, i vrlo je verovatno da će doći do sitnijih promena do same najave takmičenja.

Riot

Oni koji dugo prate LoL scenu u regionu, znaju koliko puta su naši najbolji timovi pokušavali da se plasiraju u zatvorene EU CS kvalifikacije, ali im to nikada nije polazilo za rukom. Uz razvoj Esports Balkan Lige, došli smo do toga da je predstavniku Balkana sada osigurano mesto među evropskom elitom, i ovo je zaista ogroman korak napred za esport u regionu.

Riot bi trebalo da u narednih mesec dana izbaci detaljnije informacije o takmičenju, čija će prva sezone biti malo drugačija od narednih, pošto će u njoj najverovatnije direktne pozive dobiti ekipe koje su učestvovale u EU CS ligi, dok će šampioni regionalnih liga ići u zatvorene kvalifikacije, dok će već od druge sezone takmičenja, šampion EBL lige, kao i šampioni ostalih najvećih liga – ići direktno u još uvek neimenovani evropski LoL kup.

Aleksandar Anokić, esport direktor Fortuna Esports je dao sledeću izjavu povodom Riotove objave:

Naše želje da postanemo ravnopravni deo evropskih trendova i da pružimo domaćim igračima šansu da se dokažu na međunarodnoj sceni su se konačno ostvarile.

Neopisiv je osećaj kada ostvariš nešto na čemu aktivno radiš već par godina. Sa Riotom sarađujemo duže vreme iza zatvorenih vrata, ali saradnja na ovakvom nivou će nas izjednačiti sa najvećim nacionalnim i regionalnim ligama u Evropi.

Kada smo pokrenuli ovu priču, esport u regionu se suočavao sa brojnim izazovima. Jedan od prvih problema je bio način na koji je esport predstavljan javnosti u Srbiji, ali i u regionu. Sceni je nedostajao plan za izgradnju održivog ekosistema, a timovi, igrači i fanovi nisu imali podršku kakvu zaslužuju. Regionu je nedostajao identitet i profesionalizam.

Kombinacija najvećeg nagradnog fonda, nivoa odnosa sa najboljim timovima i igračima u regionu kao i ubedljivo najveća gledanost na Balkanu su bili ključni u podizanju cele industrije na mnogo viši nivo.

Godinu i po dana kasnije, napokon možemo da kažemo da smo uspeli da rešimo većinu problema.

Kao najveći autoritet za League of Legends u regionu čast nam je da razvijamo igrače i timove, njihov identitet i prepoznatljivost. Stavljanje igrača u prvi plan i isticanje njihovih pojedinosti pruža fanovima nešto opipljivo iza čega mogu da stanu i odaberu za koga će da navijaju.

Slot u Riotovom turniru pruža igračima da po prvi put imaju sigurnu prilliku da se oprobaju protiv evropskih timova na velikoj pozornici a našoj zajednici da se ujedini i bodri predstavnike Balkana u borbi protiv evropske konkurencije.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez svih vas koji nas podržavate sve ovo vreme, koji pratite vaše omiljene timove i bodrite omiljene igrače! Nastavite da budete najbolja zajednica ikad!

Zvaničnu objavu Riota možete pročitati ovde.