Ovo Zvezda uglavnom rešava, APOEL i Ludogorec opomena

Champions League 22. avg. 20190:39 > 0:54
Podeli:
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Remi sa golovima u gostima u prvom meču jedan je od najboljih scenarija kada su u pitanju dvomeči na eliminacije u evrokupovima. Tradicija pokazuje da se i Crvena zvezda odlično snalazi u takvim situacijama, što pojačava optimizam pole prvog meča u Bernu.

Crvena zvezda je u prvom meču plej-ofa u Bernu odigrala 2:2 protiv Jang Bojsa i kao imperativ pred beogradski revanš ima dve stvari – da ne izgubi i da ne primi dva gola. Bilo koja pobeda i remiji 0:0 i 1:1 garantuju joj drugu godinu zaredom učešće u Ligi šampiona.

Kroz bogatu istoriju crveno-beli su se čak 12 puta nalazili u ovakvoj situaciji i imaju osam prolaza, odnosno uspešnost od solidnih 66.6%. Taj procenat bio bi i veći da nisu bila nesrećna ispadanja u poslednja dva navrata, u sezoni 2016/17. od Ludogoreca posle 2:2 iz Bugarske, kada je u Beogradu bilo 4:2 za Bugare posle produžetka i u sezoni 2008/9. kada je, takođe posle 2:2 sa Kipra APOEL, opet posle produžetka, odigrao 3:3 i prošao dalje.

Povezano

Pre ta dva dvomeča samo je jedan grad bio koban za Zvezdu u situacijama kada je imala remi sa golovima u gostima u prvom meču. To je bio milanski Inter, koji je na Marakani posle 1:1 iz Milana u sezoni 1980/81. slavio minimalnim rezultatom i osam godina kasnije Milan, koji je posle, takođe 1:1 u Milanu, odigrao isto u Beogradu, u ponovljenom meču zbog magle i na penale prošao dalje. U preostalih osam dvomeča Zvezda je redom rušila Norčeping, Bazel, Rapid, Spartu iz Roterdama, Lingbi, Galatasaraj, Odenze i upravo Jang Bojs 2004/5.

Posebno ova generacija ima pravo na pojačan optimizam. Jer od kada je Vladan Milojević šef struke crveno-belih Zvezda je u Evropi doživela samo dva poraza kod kuće i nijednom to nije bilo u eliminacijama. Pride, u eliminacionim mečevima Zmezda nijednom nije primila više od gola, tako da je za prolaz u Ligu šampiona potrebno „samo“ da odigra u tom maniru. Ali najteža stvar u fudbalu je iznova i iznova se potvrđivati, stoga revanš sa Jang Bojsom biće, bez preterivanja, još jedan veliki ispit kako same generacije tako i Vladana Milojevića.