Venger predlaže ukidanje zastarelog pravila!

Champions League 26. feb. 202010:55 > 11:01
Podeli:
Catherine Ivill/Getty Images

Francuz Arsen Venger pozvao je UEFA da ukine pravilo o golu u gostima u evropskim takmičenjima.

Getty Image/Shaun Botterill

Bivši trener Arsenala rekao je da trenutno pravilo sprečava domaće ekipe da igraju napadački fudbal u prvim eliminacionim duelima.

Venger, koji je FIFA rukovodilac globalnog razvoja fudbala, naveo je još neke detalje koji mu se ne dopadaju.

Kad ekipa igra kod kuće, ona stalno misli: „Ako primimo gol bićemo na pola puta do ispadanja“. Ponekad mi se čini da taj pogodak u gostima postaje veliki hendikep kada igrate svoju prvu utakmicu kod kuće jer morate da napadnete, ali i sačuvate svoj gol i protivniku ne dopustite mnogo šansi,“ izjavio je Venger.

Francuz nije potvrdo odgovorio na pitanje da li je promena pravila gola u gostima deo njegove nove uloge u FIFA, ali je naglasio da oseća da trenutka situacija „nije opravdana“ i da je nasleđena iz nekog drugog fudbalskog doba.

„Predložio sam da se na duži period reši pravilo gostujućeg gola jer je težina gola u gostima prevelika u modernom fudbalu. Barem pre početka produžetka. To pravilo više nije opravdano. Uvedeno je odavno, kad televizija još nije bila razvijena, a tereni su bili loši. Mislim da bi ukidanje pravila o golu u gostima bila ispravna odluka,“ istakao je Venger.

Nekadašnji menadžer Arsenala nedavno je predložio i da se promeni pravilo o ofsajdu.