Čeferin: Moramo da sprečimo Superligu

Champions League 28. okt. 202012:46 > 12:53
Podeli:
Catherine Ivill/Getty Images

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je po prvi put govorio o Superligi koju navodno hoće da napravi 18 vodećih evropkih klubova. On je o tome govorio za Rojters dan posle ostavke predsednika Barselone Đosepa Bartomeua, koji je poručio i da je za stvaranje tog takmičenja.

Superligu bi činilo 18 najjačih klubova Evrope i bilo bi to takmičenje poput NBA ili košarkaške Evrolige. Ono bi zamenilo Ligu šampiona i do sada se samo sporadično pominjalo kao zanimljiv vid lige koja bi donosila ogromnu zaradu i koja bi se dešavala nezavisno od UEFA.

Po prvi put takođe je dobila javnu podršku nekog od čelnika klubova. Odlazeći predsednik Barselone Đosep Bartomeu je rekao da mu je jedan od poslednjih poteza davanje podrške ovom takmičenju.

Povezano

 „Najpre, sve moramo da uradimo da se Superliga nikad ne desi. NIsam siguran da li klubovi žele Superligu ili samo guraju tu priču sa pretnjama… U tome su uspeli„, rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin dodavši da će pričati sa klubovima.

Te izmene ne idu na ruku malim i srednjim savezima. Proces nije bio dobar. Klubovi ne znaju ništa o tome i to treba da se menja u budućnosti„, kaže Čeferin.

On je dodao da velikim klubovima treba da se kaže da male zemlje i dalje imaju značaj i da dobri igrači dolaze upravo iz njih. On je za Rojters takođe rekao da Superliga ne sme da zameni nacionalne lige i da to uopšte ne dolazi u obzir. On je predložio stvaranje liga koje bi bile za timove koji se nisu kvalifikovali za Ligu šampiona i Ligu Evrope.