„Fudbal liks“: PSŽ, Siti i Infantino zataškavali

Fudbal ostalo 2. nov 201819:11 > 19:17
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Najnovije izdanje Evropskih istraživačkih saradnji (EIC) razotkrilo je procurelo komunikaciju prema kojoj se navodi da su Paris Sen Žermen i Mančester Siti prikrili niz neregularnosti u vezi sa finansijskim fer-plejom.

Prema navodima rukovodioci UEFA na najvišim pozicijama, uključujući i aktuelnog predsednika FIFA Đanija Infantina, uvek su insistirali da se sa velikim klubovima koji krše pravila postigne dogovor, dok su klubove iz Turske, Rumunije i nekih drugih siromašnijih zemalja uvek kažnjavali u skladu sa pravilima.

To bi naročito interesantno moglo da bude italijanskom Milanu, koji je zbog nepoštovanja FFP isključen iz Lige Evorpe u tekućoj sezoni.

Izvor za ove informacije su dokumenti kojih se dokopao nemački „Špigl“ i poznati su kao „Fudbal liks“ – prema procenama nemački list je došao u posed desetine miliona dokumenata na taj način.

Navodi se da su Siti i PSŽ tokom godina obavljali tzv. „finansijski doping“ i putem obmanjujućih sponzorskih ugovora skrivala prave finansijske tokove i na taj način poslovala i dovodila igrače „u skladu“ sa propisima FIFA.

Povezano

Ispostavilo se da privatne firme koje su u vezi sa veoma bogatim vlasnicima oba kluba uplaćuju sponzorske ugovore bez presedana u klubove i tako obezbeđuju novac koji se kasnije koristi za dovođenje novih fudbalera. Otkriva se da su ugovori realne vrednosti između tri i pet miliona evra naplaćivani po 200 miliona evra u francuskom klubu, dok je u Sitiju to ipak bio slučaj u manjoj meri.

Navodi se da je i Infantino lično posredovao u dogovorima da se ne podnose tužbe protiv dva aktuelna giganta evropskog fudbala.