Holandska liga završena, Ajaksu titula?

Holandija 23. mar. 202020:11 > 20:15
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Svi sportski događaji u Holandiji, odlukom nadležnih organa, suspendovani su najmanje do 1. juna, a takav razvoj događaja vodi ka zakljčku da se fudbalski šampionat neće nastaviti.

Vlada Holandije je u ponedjeljak posle podne najavila nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa. Svi događaji na kojima se ljudi okupljaju zabranjeni su do 1. juna. To znači da će Eredivisie započeti najranije u junu, ali vrlo je neizvesno da li sezona uopšte može da se završi.

Stuart Franklin/Getty Images

Prijateljska utakmica između reprezentacija Holandije i Grčke, koja je bila na programu 28. maj, takođe će biti otkazana.

Fudbalski savez Holandije nalaže barem 15 dana trenažnog procesa pre nastavka prvenstvenih utakmica i deluje nemoguće da se tek u junu odigra završni deo prvenstva.

Po trenutnom stanju na tabeli, Ajaks bi bio prvak i direktan putnik u Ligu šampiona, iako ima isti broj bodova kao AZ Alkmar, koji bi morao da se zadovolji kvalifikacijama za elitno takmičenje. 

Fejenord bi obezbedio plasman u grupnu fazu Lige Evrope, a PSV, Viljem, Utreht i Vitese bi razigravali za preostala mesta u tom takmičenju.

Kako navode tamošnji mediji iz drugog ranga takmičenja u elitnu bi ušla dva tima, a s obzirom na to da neće biti ispadanja, Eredivizija će u sezoni 2020/21 imati 20 učesniika. Na kraju sezone u Drugu ligu će se preseliti četiri tima.

Do kraja sezone u Holandiji ostalo je devet kola.