Runi o platama: Igrači u toj debati ne mogu da pobede

Podeli:
Ross Kinnaird/Getty Images

Igračima Premijer lige i ostalih engleskih klubova je u subotu na sastanku predloženo da pristanu na zarade za 30 odsto manje. Vejn Runi kaže da je sramota što u ovoj situaciji igrači ne mogu da pobede.

Fudbaler Njukasla Deni Rouz je ranije rekao da su igrači saterani uza zid posle predloga da im plate tokom pauze u Premijer ligi, koja je izazvana pandemijom koronavirusa, budu smanjene. Slično sada tvrdi i igrač Derbija Vejn Runi.

Povezano

 „Zašto su fudbaleri od jednom žrvteni jarci? Premijer liga je samo objavila svoj predlog i to pojačava pritisak na igrače koji su u tom trenutku u situaciji u kojoj ne mogu da pobede. Čak iako igrači dođu i kažu da ne mogu da pristanu ili ne žele da smanje sebi platu za 30 odsto, čak iako su to stvarni razlozi koji će nekoga finansijski uništiti, opet će se sve predsatviti da bogati igrači odbijaju smanjenje plata„, napisao je Runi u svojoj kolumni za Sandej tajms.

Meni je to čudno jer svaka druga odluka je bila donesena iza zatvorenih vrata, a ova je bila objavljena javno. Zbog čega? Osećaj je kao da hoće da posrame igrače i da ih sateraju u ćošak„.

Vejn smatra da bi trebalo da se o platama odlučuje od slučaja do slučaja i da nije logično da svima budu umanjene za isti procenat. 

Sramota je šta se dešavalo u prethodnim danima. Shvatam da su igrači dobro plaćeni i da bi mogli da se odreknu novca. Ali to bi trebalo da se rešava od slučaja do slučaja. Klubovi treba da razgovaraju sa svakim od igrača i da objasne koliko je potrebno da se preživi i igrači bi to prihvatili. Neki igrač bi rekao da može da priušti smanjenje za 30 odsto, a neki bi mogao da priušti smanjenje za pet odsto. Ja ne bih imao problem da neki od nas daju više. Kako god da gledate baš smo lake mete. Polovina naših plata već ide porezniku. To je novac koji ide vladi i to je novac koji je već u zdravstvenom sistemu„, poručio je bivši igrač Evertona i Mančester Junajteda.