Lipi završio sa Kinom posle ispadanja sa AK

Reprezentacija 25. jan 20199:16 > 9:31
Koki Nagahama, Getty Images Sport

Fudbalska reprezentacija Kine je u četvrtak porazom od Irana (3:0) eliminisana u četvrtfinalu Azijskog kupa, što je automatski značilo da je to bio poslednji meč na klupi selektora Marčela Lipija.

Iskusni italijanski stručnjak je selektor Kine bio od 2016. godine, a za to vreme reprezentacija najmnogoljudnije zemlje na svetu nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. 

„Ovom utakmicom je završen moj mandat sa timom Kine. Za mene je bila velika čast što sam vodio reprezentaciju jedne tako važne zemlje kao što je Kina. Dao sam sve od sebe i tim je za to vreme napredovao. Želim svima da se zahvalim za podršku. Možda su neki očekivali da će se utakmica protiv Irana završiti takvim rezultatom, ali za mene je ona iznad očekivanja jer nismo smeli da dozvolimo takve greške. Iran je jak tim i ne smete im davati poklone i praviti greške“, rekao je trofejni stručnjak, šampion sveta sa Italijom 2006. godine. 

70-godišnji Italijan je poručio i da ne namerava da se vrati klupskom fudbalu, ali da će razmotriti ponude o preuzimanju neke druge reprezentacije.

Lipi je u trenerskoj karijeri osim selekcija Italija i Kine, vodio i Pontederu, Sijenu, Pistojeze, Karareze, Ćezenu, Lukeze, Atalantu, Napoli, Juventus, Inter i Guandžou Evergrande. Sa Juventusom i Guangdžouom osvojio je ukupno 19 trofeja.