Amerikanke su neprikosnovene vladarke fudbalskog sveta

Podeli:
Richard Heathcote, Getty Images Sport

Fudbalerke Sjedinjenih Američkih Država odbranile su svetski tron.

Alex Grimm/Getty Images

Ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država savladala je Holandiju u finalu Prvesntva sveta za žene i tako odbranila titulu osvojenu pre četiri godine.

Amerikankama je ovo četvrta titula svetskog šampiona (1991, 1999, 2015, 2019.) druga vezana. Do sada su samo Nemice uspele da odbrane titulu.

Amerikanke su u sjajnom finalu slavile protiv evropskoh šampionki 2:0.

Briljirala je u prvom poluvremenu golman Holandije Sari van Venedal pa se na gol čekalo do 61. minuta.

Prošlo je tačno sat vremena igre kada je Stefani van der Grat u pokušaju da spreči Aleks Morgan da dođe do lopte nespretno visko podignutom nogom potkačila i rivalku i tako skrivila penal. Hladnokrvna Megan Rapino sigurno je izvela udarac sa 11 metara i donela svojoj reprezentaciji prednost.

I kao da su samo to čekale, osam minuta kasnije Amerikanke su još jednom „uzele meru“ Holanđankama. Rouz Lavel sama je istrčala kontru i odlično šutirala sa dvadesetak metara za 2:0.

Najbolja igračica Mundijala je Megan Rapino, kapiten šampiona. Tri igračice podeliće nagradu za najboljeg strelca – Megan Rapino i Aleks Morgan iz SAD i Elen Vajt iz Ebgleske. Najbolji golman je Sari van Velendal iz Holandije, a najbolja mlada igračica prvenstva je Nemica Đulija Gvin.

Veliko finale je u Lionu pratilo 57.900 navijača.