Bivši funkcioneri FIFA i DFB na sudu zbog utaje poreza

FIFA World Cup 26. avg. 201920:11 > 20:13
Podeli:
Getty Images / Stringer

Tri nekadašnja čelnika Fudbalskog saveza Nemačke i jedan bivši visoki funkcioner FIFA suočeni su sa optužbama da su utajili porez u iznosu od 6.7 miliona evra tokom poslovanja u vezi sa Svetskim prvenstvom 2006, zbog čega će morati da odgovaraju, saopštio je Viši regionalni sud Frankfurta.

Ta odluka donesena je 10 meseci pošto je frankfurtski sud istakao da neće pokrenuti proces protiv nekadašnjih predsednika Fudbalskog saveza te zemlje Tea Cvancigera i Volfganga Nirsbaha, bivšeg visokog funkcionera DFB Horsta Šmida i nekadašnjeg funkcionera Međunarodne fudbalske federacije Ursa Linsija zbog nedostatka dokaza.

Sva četvorica uporno su poricala bilo kakvu umešanost, ali će sada morati da na sudu dokažu da nemaju veze sa višemilionskom utajom.

„Postoji dovoljno sumnje za radnje zbog kojih se terete. Posle detaljne analize slučaja postoji jaka sumnja da je uplata u iznosu 6.7 miliona evra, u aprilu 2005, koju je organizacioni komitet Svetskog prvenstva 2006. prebacio FIFA lažirana“.

Utaja poreza kažnjava se novčano, ili boravkom u zatvoru do pet godina.

Uplata, koja je predstavljena kao nadoknada za svečano otvaranje Svetskog prvenstva, bila je inicijator brojnih istraga. Dovela je do Nirsbahove ostavke 2015. godine, posle optužbi magazina „Der Špigel“ da je spomenuta suma bila korišćena kao fond za kupovinu glasova, kako bi Nemačka dobila status domaćina SP.

Cvanciger je vodio Savez od 2006. do 2012. godine, a nasledio ga je Nirsbah i na toj poziciji je ostao do skandala, tri godine kasnije.

Ovi fudbalski funkcioneri bili su i pod istragom švajcarskog istražnog tužilaštva.

Poreska uprava Nemačke pre dve godine naložila je Savezu da plati 19.2 miliona evra zaostalih poreza, koji se odnose na spornu uplatu.