EL: Pravila o odlaganjima, rokovima, testiranjima…

Euroleague 18. sep. 202015:55 > 15:57
Podeli:
Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Evroliga je u petak objavila informacije o specijalnim regulacijama koje se tiču bezbednosnih i zdravstvenih protokola koji će biti primenjivani tokom predstojeće sezone i koje se odnose na poteškoće koje mogu da budu izazvane koronavirusom.

Potvrđeno je da će biti moguće odložiti utakmice, čak i promeniti mesto odigravanja. Neće, ipak, biti dozvoljeno više od tri odlaganja. Određena su i posebna pravila kojima će se regulisati odigravanje mečeva zbog restrikcija putovanja koja važe u nekim zamljama.

„Nakon konsultacija sa klupskim lekarima, medicinskim ekspertima, čelnicima klubova i svim ostalim relevantnim funkcionerima i nakon razgovora održanih između Evrokupa, predstavnika ECA borda, usvojen je novi zdravstveni i bezbednosni protokol koji će važiti za sezonu 2020/21. u Evrokupu i Evroligi.

Novi protokol, čiji je cilj da za sve učesnike Evrokupa i Evrolige bude ispoštovan bar minimum standarda kako bi bilo zaštićeno zdravlje svakog pojedinca i članova njihovih porodica tokom trajanja epidemije koronavirusa. Protokoli su razvijeni u saradnji sa ligaškim i klupskim lekarima, konsultovana su sva 42 kluba, Udruženje igrača Evrolige, Bord trenera Evrolige, Unija evroligaških sudija, nacionalne lige i ULEB. Želja nam je bila da sva iskustva iz međunarodnog i nacionalnog sporta iskoristimo u stvaranju protokola. Između ostalog, protokol uključuje:

Pravila o osnovnoj higijeni: pranje ruku, držanje distance, maske za lice, ventilacija

Pravila za hale i trening prostor određuju najveći broj ljudi koji može da bude na terenu i svlačionici

Imenovanje COVID-19 menadžera u svakom klubu, obuka i preporučeno dnevno nadziranje zdravlja

Igrači, treneri, članovi stručnog štaba, sudije svi moraju da obavljeju PCR testove tri dana pred svaki meč, uz sve protokole koji prate ponašanje u slučaju pozitivnog testa. Uputstva za boravak u hotelima, prevozu, sudijama, TV produkciji, medijma i navijačima

Protokol će po potrebi biti menjan i prilagođavan potencijalnim promenama situacije.

Cilj je da se održi regularnost takmičenja kako bi maksimalno bila ispoštovana obaveza prema navijačima i prema sponzorima, ali i da bi klubovi bili zaštićeni i kako bi svi imali ravnopravne uslove u ovim posebnim okolnostima.

Utakmice koje zbog promene situacije ili novonastalih okolnosti ne mogu da se odigraju zbog uslova koje diktiraju odluke vlasti ekipe gostiju ili domaćina mogu da budu otkazane ili odložene. U takvim slučajevima, može da bude promenjeno i mesto odigravanja meča ukoliko je potrebno.

Bilo koja utakmica može biti odlagana najviše tri puta.

Sve utakmice u ligaškom delu sezone u Evroligi moraju da budu odigrane zaključno sa 13. aprilom 2021. godine, plej-of mora biti završen do 5. maja.

Sve utakmice ligaškog dela sezone Evrokupa moraju da budu odigrane do 22. decembra 2020, a sve Top 16 utakmice moraju biti završene do 23. febrara 2021.

Evroliga će direktno sarađivati sa timom čiji domaćinski meč bude eventualno zahtevao promenu lokacije, alternative će biti odgovarajuće dvorane koje će prethodno dobiti dozvolu Evrolige i Evrokupa

Ako je nemoguće odrediti novi termin za odigravanje meča, a već je dostignut maksimalan broj odlaganja za određeni meč, tim zbog čijih je državnih pravila došlo do potrebe za pomeranjem i odlaganjem izgubiće meč službenim rezultatom 20:0. Više ovakvih poraza neće zbačiti diskvalifikaciju tima

Ako neki tim ima manje od osam zdravih igrača, gubi meč službenim rezultatom 20:0. Više ovakvih poraza neće zbačiti diskvalifikaciju tima

Bilo koji tim koji bez opravdanog razloga odbije da igra meč, izgubiće meč rezultatom 20:0 u prvom takvom slučaju i biće diskvalifikovan u slučaju da se ovakva sitacija ponovi. U slučaju da ovakav poraz bude beležen u četvrtfinalu, polufinalu i finalu Evrokupa znači i poraz u seriji, isto važi za mečeve plej-ofa Evrolige

U slučaju prekida sezone, poredak na tabeli u tom momentu može se smatrati konačnim kako bi takmičenje bilo nastavljeno. Ukoliko bude potrebe pojedini timovi će odigrati neophone mečeve kako bi se izbalansirao broj odigranih utakmica“, navodi se u saopštenju Evrloge.

Takmičenje, kako je sada planirano, počinje 1. oktobra.