Arhitekta avangardnog Hjustona nadomak Siksersa

NBA 28. okt. 202017:49 > 17:52
Podeli:
Bob Levey/Getty Images

Filadelfija Seventisiksersi nalaze se nadaomak potpisivanja ugovora sa nekadašnjim generalnim menadžerom Hjuston Rokitsa Derilom Morijem, potvrdio je dobro obavešteni novinar ESPN Adrijan Vojnarovski.

Dugogodišnji prvi čovek raketa trebalo bi da pristane na poziciju na kojoj bi nadgledao košarkaške operacije franšize iz Pensilvanije.

Mori je posle 13 godina sa ekipom iz Hjustona napustio organizaciju po završetku prethodne sezone, a njegov pečat na izgled lige tokom tog perioda bio je veliki.

On je poznat kao jedan od najvećih poklonika analitike u modernoj košarci i bio je najekstremnija figura revolucije u igri u protekloj deceniji. Insistirao je na statistički efikasnim načinom igranja, pa su Rokitsi skoro potpuno iz arsenala izbacili šut sa poludistance i okrenuli se trojkama (naročito iz ugla), šutevima iz reketa i slobodnim bacanjima.

U centu pažnje svetskih medija našao se početkum sezone 2019/2020. kada je tvitom koji je podržavao proteste u Hong Kongu izazvao bes kineksih vlasti, koji je mnogo koštao NBA zbog sponzorstava i TV prava u toj azijskoj zemlji.

Navodi se da će u Filadelfiji, koja je razočarala u prethodnoj sezoni, na mestu generalnog menadžera ostati nekadašnji NBA igrač Elton Brend.