Karadžić: Kriv sam, rizikovao sam, ali nije kraj sveta

Reprezentacija 20. jun 201721:35 > 21:38
youtube printscreen

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Stevan Karadžić preuzeo je krivicu za neuspeh na Evropskom prvenstvu u Češkoj.

Aktuelne prvakinje Evrope su porazom od Letonije u baražu za plasman u četvrtfinale završile takmičenje i tako ostala bez šanse da se bore za mesto na narednom Svetskom prvenstvu.

Karadžić je podvukao i da je rizikovao odlukom da Sonju Petrović i Anu Dabović povede na prvenstvo.

Sigurno ni malo prijatan trenutak s obzirom na to na kakve rezultate su nas navikle ove devojke. Snosim punu odgovornost za ovaj rezultat jer sam odredio ovaj tim za EP. Želeo sam da idu najbolje igračice, ali mislim da devojke koje su ostale u Srbiji nisu mogle adekvatno da zamene Sonju Petrović i Anu Dabović koje su faktički bez pravih treninga došle na šampionat. To je rizik koji sam preuzeo misleći da će nam i nedovoljno spremne pomoći. One su se zaista trudile iz sve snage, ali to očigledno nije bilo dovoljno„, rekao je Karadžić.

On je istakao da je Letonija bila bolji i čvršći tim i da je imala više energije.

„Nismo imali onu energiju i emociju kao protiv Slovenije. Nismo bili ni blizu tog nivoa. Ne kažem da devojke nisu želele, dale su sve od sebe, ali ovo je bio energetski maksimum. Napraviće se analiza i treba da se napravi plan šta i kako dalje jer nećemo igrati na Svetskom prvenstvu sledeće godine. Bez obzira na to, reprezentacija mora da se okupi i sledeće godine, u kom god sastavu i da odigra neke turnire i prijateljske utakmice za koje su već stigli pozivi. Treba da se nastavi kontinuitet okupljanja i ubaci sveža krv u ekipu, to je ono što mogu da kažem vruće glave. Imao sam dogovor do završetka ovog prvenstva. Razmišljam sportski, logično, nemoguće da se reprezentacija ne sastaje dve godine bez obzira na ovaj loš rezultat. To bi bilo neozbiljno„.

Karadžić smatra i da je sudijski kriterijum bio neujednačen i na štetu njegovog tima.

Neujednačen kriterijum suđenja, pogotovo na početku koji je bio dosta nejasan. One su napravile veliku prednost od 15 razlike koju smo mi jurili i tu potrošili dosta energije da stignemo rezultat. Od igrača sa klupe Tamara Radočaj nam je donela energiju, ali je sve to bilo malo. Videlo se i na Sonji da je zaista iscrpljena, nije bilo ni humano što sam je toliko držao na terenu, ali probali smo sve što smo mogli i zaista nemam ništa da im zamerim“.

Osvrnuo se selektor i na suze Sonje Petrović.

Sonja je veliki borac, veliki igrač i pravi šampion. Ovo je sport, nije kraj sveta, važno je napraviti dobru analizu i isplanirati šta i kako dalje“, naglasio je Karadžić.