Apsolutna katastrofa: Zvezda na -45, Partizan bez plej-ina

Vesti 11. apr 202420:45 > 20:49 0 komentara
Džoel Bolomboj
Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su pravu katastrofu su u poslednjem kolu Evrolige. Anadolu Efes je u svojoj hali “Sinana Erdem” porazio srpskog šampiona izuzetno ubedljivim rezultatom 100:55 i tako potvrdio svoj nastup u plej-inu. Pobeda tima Tomislava Mijatovića znači da je Partizan ostao bez šansi da se plasira u plej-in i da će utakmica koju crno-beli igraju u petak kod kuće protiv Valensije biti bez takmičarskog značaja.

Sponzor specijala Evrolige u sezoni 2023/24 – MaxBet.

Duel Zvezde i Efesa obeležile su i neke ružne scene u finišu treće i na početku četvrte četvrtine. Miloš Teodosić intenzivno je prostestovao pošto je dobio nesportsku ličnu grešku. Tom faulu je prethodila akcija u kojoj su igrači Efesa želeli da na atraktivan način završe kontranapad. Iskusni plejmejker potom je napravio faul, pa je vičući pratio arbitra preko terena. Očekivano je isključen u trenutku kada je imao 2 poena i 6 izgubljenih lopti, a rezultat je bio 88:44 turski tim.

Potom je u poslednjoj deonici umalo došlo i do tuče. Prvo su se sukobili Branko Lazić i Tajrik Džons, a potom je reagovao i Džoel Bolomboj. Džons i Bolomboj su potom isključeni, a srećom sve je prošlo bez većih incidenata i nije eskaliralo u opštu tuču.

Radi se o rekordnom porazu Crvene zvezde u Evroligi. Zvezda je 2015. godine izgubila od Himkija sa 38 poena razlike, a ovo je drugi najubedljiviji poraz u istoriji Evrolige, kada su svi timovi u pitanju. Montepaski iz Sijene je 2003. godine porazio Budućnost nestvarnim rezultatom 112:49.

Evroliga:

Tim sa Malog Kalemegdana završava sezonu sa skromnim skorom 11-23, vrlo daleko od visokih ambicija koje su postavljene na startu sezone. Zvezda ima čak šest pobeda manje u odnosu na prethodnu sezonu u Evroligi.

Odavno je šampion Srbije ostao bez šanse da se nađe u doigravanju elitnog evropskog takmičenja. Bila je ovo sezona koju su, kada je Zvezda u pitanju, obeležili brojni kadrovski problemi – kako povrede, tako i dolasci i odlasci transakcije tokom trajanja takmičenja.

U petak, Zvezda je u evropskom delu Istanbula odigrala na veoma niskom nivou, a u finišu je razlika u igri i pristupu bila zaista drastična. Tim Janisa Sferopulosa praktično ni u jednom trenutku nije bio opasan po vođstvo rivala. Nedostižnu prednost Efes je stekao u prvom poluvremenu, iako nije briljirao u realizaciji.

Nemanja Nedović
Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Jednostavno, Zvezda je izgubila gotovo rekordni broj lopti u prvih 15 minuta susreta. Već posle četvrtine i po, srpski predstavnik imao je 14 izgubljenih lopti. Ilustracije radi, Zvezda je do tog trenutka u Evroligi negativni rekord imala protiv Valensije, kada je za čitav meč izgubila 16 lopti. Na kraju je Sferopulosov tim okončao utakmicu sa 22 napada koji su završeni, a da Zvezda nije ni šutnula.

Zvezda je u svojim redovima imala trojicu igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom i svi su postigli po 11 poena – Luka Mitrović (4/5 iz igre, 6 skokova), Nemanja Nedović (5/11 iz igre) i Rokas Gedraitis (5/9 iz igre, uz 5 skokova).

Zvezda je imala ogromne probleme u organizaciji napada. Miloš Teodosić izgubio je čak 6, a po 5 Jago Dos Santos i Adam Hanga. Na ovoj utakmici u dresu Zvezde debitovao je Trej Tompkins kada je u pitanju Evroliga. Iskusni američki krilni centar igrao je u ABA ligi protiv Splita i postigao 4 poena

Šejn Larkin
Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

U pobedničkom timu blistao je Ilajdža Brajant sa 26 poena (10/17 iz igre, 3/3 slobodna bacanja). Derek Vilis dodao je 15, Den Oturu 13, a Erdžan Osmani 12 poena.

Koliko je Anadolu Efes preokrenuo svoju sezonu u drugom delu, najbolje svedoči činjenica da je u prvom delu Zvezda je ubedljivo savladala Efes rezultatom 97:83, a tada je Nemanja Nedović ubacio 23 poena. Od odlaska Erdema Džana i dolaska Tomislava Mijatovića, Efes je proigrao, a do plej-ina su došli jurišom u završnici regularne sezone, koju su okončali sa pet pobeda zaredom.

Posle ovog duela, Zvezdu čekaju utakmice u plej-ofu ABA lige. U ponedeljak će gostovati SC Derbi gostovati u Beogradu, a sedam dana kasnije druga utakmica serije igraće se u “Morači”.

34. kolo Evrolige

ČETVRTAK

Monako – Bajern 19.00

Žalgiris – Real Madrid 19.00

Anadolu Efes – Crvena zvezda 19.30

Makabi Tel Aviv – Olimpija Milano 20.05

Panatinaikos – Alba 20.15

PETAK

Olimpijakos – Fenerbahče 20.15

Partizan – Valensija 20.30

Virtus – Baskonija 20.30

Asvel – Barselona 21.00

MaxBet Fantazi promo

Utakmicu gledajte na kanalu SK1 (direktan prenos), a tekstualni prenos očekuje vas u sekciji BLOG UŽIVO na sajtu Sport kluba.

UŽIVO IZ ISTANBULA:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!