Rafael Nadal: Doviđenja ili zbogom?

Skener 18. jan 202310:07 55 komentara
Rafael Nadal
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Posle dvadeset sati na terenima i u pres-sobi u utorak, rešio sam sebi da dam oduška. Legao oko četiri i navio alarm za 10.30. Da li ću se opet probuditi pre alarma? Jesam, ali u 10.26, spreman i oran.

Pročitajte i:

„Gde si“, sačekala me poruka koleginice Jele – dobro drugarice Jele. Ona je prvi put u Australiji i dešava joj se ono što i svima na debiju: misli da će spavati sto sati, a onda se probudi posle četiri sata. Nadoknadiće kad je sustigne.

„Ovde pljušti“. Onako još bunovan, konstatujem i ja kišu kako dobuje u prozor. Nije ni tako loše, pomislih, s obzirom na to da sam inače do 9.30 u presu. A kad je već kiša tu, setio sam se i jednog retkog ludaka koji je voli, onako baš – Viška. A gde je Viško, tu je i Wish&Go, taman malo da uzmem da se snimim.

Grizem se i nerviram svaki dan ovde u Melburn parku zato što nam nije dozvoljeno snimanje unutar kompleksa – razumem da nosioci prava ne daju da se snimaju mečevi i treninzi, ali ovo sve okolo, ne mogu da shvatim… Zato su i snimci ograničeni na moju glavudžu i na stvari izvan kompleksa. Ako bude lepše vreme, mada prognoza kaže da neće, biće i boljih kadrova, tamo uz reku Jaru. Obično ima i AO radnja na Federejšn skveru, sad ni nje nema.

Sport klub

Pola sata vozom do Flindersa, kiša i dalje pada, ja s kišobranom, i pada mi na pamet Uroš, jedan od mojih najboljih prijatelja, koji me redovno proziva svaki put kad nosim kišobran. Za njega je to, koliko sam ga shvatio, nekako tetkasto, nedostojanstveno. Ne znam šta vi mislite, ali meni je kišobran sasvim OK. To će vam sigurno reći i svi koji nose naočare.

Zalutah malo, oprostite, ali u stvarnom životu sam zapravo požurio da stignem do presa i da pre Nadalovog meča završim tekst o velikoj nadi svetskog tenisa Lindi Fruhvirtovoj. Skupljajući građu, razgovarao sam sa češkim kolegama, koji svi odreda navijaju da Đoković osvoji 22. grend slem titulu.

To je još jedna dragocenost grend slem turnira – nešto za šta ti inače treba vremena i kopanja po internetu, možeš da saznaš u priči s kolegama kojima je sve to već u glavi. I da uzvratiš uslugu istom prilikom, uz obaveznu razmenu informacija koje nisu za javnost, a koje ipak služe da se razume kontekst i zašto se nešto dešava.

Čitaćete taj tekst o porodičnom češkom teniskom projektu, a svoje mesto na Rod Lejver areni zauzeo sam skoro od samog starta duela Mekdonald – Nadal. Amerikanac, svojevremeno veliki talenat sa nišikorijevskom igrom, imao je raznih problema sa povredom, potom se vratio, i sada je 65. na svetu.

Nešto više od dva i po sata kasnije, branilac titule ispao je sa Australijan opena – 6:4, 6:4, 7:5 – u meču koji se oštro može podeliti na dva dela.

Prvi, koji je trajao do osmog gema drugog seta. Amerikanac, nekada velika nada i momak koji je imao mnogo problema sa povredama, igrao je na gornjoj granici mogućnosti.

Hvatao je lopte u penjanju, napadao u Nadalov forhend odvažno i, što je najteže od svega, sa konstantnom dubinom i oštrinom koja je Rafi onemogućavala kontraudare. U prvom setu je Mekdonald i servirao iznad realnih mogućnosti, a neke razmene koje je dobijao izazvale su i nevericu u publici, i mi smo se zgledali.

Ono što je bilo sledeće pitanje jeste kako će Mekdonald odgovoriti na promenu momentuma koja neminovno dolazi. Došla je kada je Amerikanac vodio sa 2:0 u gemovima, a i u ta dva izgubljena gema osetilo se da Rafa diže nivo igre i da češće pušta forhend po paraleli i pogađa.

Mekenzi Mekdonald
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Poveo je Nadal sa 3:2 i 0-30, ali Mekdonald na vreme povlači kočnicu. Nije više bilo lakih poena servisom, ali jeste hvatanje svake prilike da se lopta udari što ranije i da se eksploatiše drugi servis Nadala.

I onda se desilo… U osmom gemu drugog seta, kada je Mekdonald već imao brejk prednosti, Nadal se uhvatio za kuk i sa bolnom grimasom pogledao ka loži.

“Jesi li dobro, Rafa?”, pitala ga je Marijana Veljović. Posle tog gema otišao je u svlačionicu, ali bilo je jasno da će teško Nadal do preokreta.

To je scenario koji smo nažalost već nekoliko puta gledali. Vrlo ograničenog kretanja, Rafa napada neprestano, protivnik ustukne pred povređenim rivalom i oseti strah od velikog trijumfa. Ipak, Mekdonald uspeva da završi posao, a Nadal je drugi put u karijeri ispao tako rano u Melburnu. Prethodno ga je Fernando Verdasko dobio 2016. u prvoj rundi.

Suze Rafine supruge Ćiske, Nadal snužden na konferenciji za medije, više je i njemu muka od priče o povredama.

„Možete i sami da zamislite koliko sam razočaran, i ovo nije bio pravi momenat da mi se ovako nešto desi. Ponekad je frustrirajuće, teško prihvatiti, umorni ste od svih povreda – iako je ovo težak momenat, sutra je novi dan i treba sve početi ispočetka. Ne mogu da se žalim na svoj život, naravno – ali teških trenutaka u karijeri je bilo napretek. Naravno da nisam mentalno uništen, ali nisam srećan“, rekao je Nadal i dodao:

„Nadam se da neću odsustvovati sa terena previše, ali je potrebno uložiti puno treninga i truda da se vratim na željeni nivo tenisa. Često sam to radio u karijeri, volim to što radim i nastojaću da ponovo budem spreman za takmičenje jer je to moj način života. Kada nešto volite, uvek ćete nastojati da tako živite – i u tom smislu žrtvovanje ima smisla, jer je to žrtva za nešto što volite – i samim time ne podrazumeva nešto negativno“.

Nadal će opet učiniti sve da ovo bude „doviđenja“ Melburnu, a ne „zbogom“.

Dok vam ovo pišem, Španci su burno proslavili osvajanje drugog seta Kristine Buče protiv Bjanke Andresku, toliko da je jedna koleginica iz Australije poskočila, a taman što su se oni umirili, Australijanci su zaurlali pošto je Kubler u drugom setu vratio brejk Hačanovu u razmeni sa 70 (!) udaraca. E, to je lepota pres-centra.

„Srećna vam 22. grend slem titula, drugari Srbi“, kaže nam Nemac Janik. Polako, care…

Kiša je ispomerala program, igra se milion mečeva, a ja odoh da odaberem neki i da vidim gde će me sledeće put odvesti.

Pozdrav iz Melburna,

Saša

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare