Đoković i Pospišil osnivaju novu zajednicu igrača

ATP 29. avg. 20209:31
Podeli:
Mike Hewitt Getty Images Sport

Najbolji teniseri sveta, predvođeni Novakom Đokovićem odlučili su da se odvoje od ATP i osnuju novo udruženje igrača.

Matthew Stockman /Allsport/Getty Images

Kako prenose inostrani mediji, inicijativu su pokrenuli Novak Đoković i kanadski teniser Vašek Pospišil.

Ideja je da udurženje ponese naziv Asocijacija profesionalnih tenisera (Professional Tennis Players Association), a da zastupa interese najboljih 500 igrača u singlu i 200 u dublu.

Kako se navodi, cilj nije da se zameni ATP, već da se oformi struktura koja će pružiti podršku igračima, a koja će se baviti pravilima ATP, podelom zarade, disciplinskim merama, zdravstvenim osiguranjem i penzionim fondom.

Na ovaj korak teniseri su se odlučili jer smatraju da Savet igrača ATP nema dovoljan uticaj.

Pospišil je već objavio da napušta Savet, a očekuje se da uskoro to učini i Đoković. Njih dvojica bili bi na čelu nove unije igrača, a mandat bi im trajao dve godine. Kako se dodaje, u upravnom odboru bi bilo još devet igrača.

Kanađanin je navodno već u kontaktu sa igračima koji su u ‘mehuru’ u Njujorku, a očekuje se da u subotu bude održan i prvi sastanak.

„Čeka nas mnogo posla, ovo je tek prvi korak. Naš glas će konačno čuti i moći ćemo da utičemo na odluke koje se tiču naših života“, rekao je Pospišil.

Ova odluka tenisera, očekivano, naišla je na negodovanje prvog čoveka ATP Andree Gaudencija.

„Imate ono čemu igrači u ostalim sportovima samo teže – mesto u upravnom odboru. Nema smisla da izlazite iz vladajućeg tela“, poručio je Gaudenci.