Revolucija: Dejvis kup je Pikeov, ITF izglasao promene

Davis Cup 16. avg. 201820:53 > 20:57
Podeli:
Jon Buckle/Getty Images

Dejvis kup nikada više neće biti isti. Svetska tenisaka organizacija odnela je na glasanju veliku pobedu nad tradicionalistima koji su se zalagali da 118 godina staro takmičenje ostane u istom formatu. Ubuduće ćemo Dejvis kup gledati kao jednonedeljni događaj na kraju sezone.

Promene sistema takmičenja dobile su 7.43 odsto glasova od oko 120 delegata na godišnjem sastanku Svetske teniske organizacije održanom u četvrtak u Orlandu. Za odobrenje predloga promena bilo je potrebno dve trećine glasova delegata, a najave pred sam sastanak ukazovale su na to da do njih neće doći.

Ipak, revolucija u Dejvis kupu se dogodila.

Investiciona grupa Kosmos koju predvodi fudbaler Barselone Đerar Pike uz podršku fondova iz Japana i Kine u narednih 25 godina će na Dejvis kup potrošiti oko tri milijarde dolara.

Očekuje se da tokom narednog meseca bude određen grad domaćin za takmičenje 2019. Zna se da će takmičenje biti održano u Evropi.

„Mislim da je Dejvis kup takmičenje izuzetnog potencijala. Želimo da ga ponovo vratimo na sam vrh važnih teniskih događaja. To je ono što očekujemo. Sada je pred nama mnogo posla, sa federacijama, ali i sa igračima. Želimo da znamo šta je to što igrači žele i da im to omogućimo“, rekao je nakon glasanja Pike.

Prema sada već bivšem formatu, Dejvis kup se igrao u februaru, julu, septembru i novembru. Mečevi su se igrali na tri dobijena seta, pet ukupno u svakom duelu dve reprezentacije, četiri singla i jedan dubl meč.

Upravo je to bio razlog zašto je veliki broj vrhunskih tenisera, onih najboljih na svetu, izbegavao ili odbijao da nastupa na Dejvis kupu.

Novi sistem doneće nam sedmodnevno takmičenje sa 18 reprezentacija, od toga 12 reprezentacija će mesto na završnom turniru izboriti kroz kvalifikacije u kome će biti 24 tima i koje će se igrati u februaru. Direktan plasman na završni turnir imaće četvrtfinalisti od prethodne godine, a dve reprezentacije će dobiti posebne pozivnice.

Reprezentacije će biti podeljene u šest grupa po tri i igraće se po klasičnom raund robin sistemu – svako sa svakim. Po dve prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe proći će dalje.

Na finalnom turniru igraće se po dva singl i jedan dubl meč, u dva dobijena seta.

Predsednik ITF Dejvid Hagerti bio je veoma jasno za promene i nakon glasanja je bio zadovoljan, dok su se na drugoj strani, onoj koja je bila protiv promena, posebno istakli Australijanci, Britanci i Nemci.

Iz Teniskog saveza Nemačke kažu da su razočarani promenama, dok Lejton Hjuit kaže da je cela priča zapravo samo „želja da se brzo i lako dođe do novca i jasan recept za smrt Dejvis kupa“.