Đoković: Tenis u Srbiji? Moramo još mnogo da radimo

Australian Open 26. jan. 20208:35 > 8:36
Podeli:
Daniel Pockett, Getty Images Sport

Drugi teniser sveta Novak Đoković priznao je da se oseća odlično, pošto je fantastično odigrao nekoliko poslednjih mečeva na Australijan Openu.

Srpski teniser je u četvrtom kolu savladao Dijega Švarcmana sa 6:3, 6:4, 6:4, pa će se 11. put u Melburnu boriti u četvrtfinalu.

„Osećaj je odličan. Odigrao sam nekoliko fantastičnih mečeva zaredom, u poslednje dve runde. Osećam se sigurno, serviram dobro“, ocenio je Novak.

„Dijego je bio dobar test za mene, pošto je u dobroj formi. Jasno e da može da bude opasan sa osnovne linije, ako mu date vremena. Znao sam to, imao sam jasan plan kada sam izašao na teren. Možda sam mogao da završim ranije. Ali bio je ovo dobar meč“.

U narednoj rundi rival Đokoviću biće Miloš Raonić, koji je uz Džona Iznera i Iva Karlovića jedan od najboljih servera na turu.

Povezano

„Velika je prednost kada dobro servirate. Pogotovo ako ste visoki. Međutim, i to može da ima loše strane. Kada se igra razvije, Raonić je u boljoj situaciji nego druga dvojica. Takođe, osećam da mi je lakše da čitam njegov servis“.

Zanimalo je novinare i koliko je sada tenis popularan u Srbiji.

„Pomaže kada imate uspeha na svetskom nivou. Srbija nije imala tenisku tradiciju, pre Bobe Živojinovića i Monike Seleš. Oni su prva generacija. Onda odjednom, mada ja ne verujem u slučajnosti, van svakog sistema i strukture, probili smo se. U jednom momentu smo imali tri igrača i igračice koji su bili prvi na svetu, Ana Ivanović i Jelena Janković su to bile u ženskoj konkurenciji. Zapravo, sa Nenadom Zimonjićem u dublu, to je četiri. Janko Tipsarević je bio u Top 10“, rekao je Novak.

„Sada mladi žele da se bave tenisom. Problem je i dalje infrastruktura, ali i sistem koji nije ispratio ostvarene uspehe. Osećam se odgovornim da i ja radim nešto kada ne budem igrao. Kroz teniski klub u Beogradu, da pomognem Savezu ili bilokome ko voli tenis. Da pomognemo mladima da se bave ovim sportom. Za prosečna primanja u Srbiji, tenis je skup i to je realnost. Verovatno će se mladi pre opredeliti za košarku, fudbal, rukomet ili odbojku. To su sportovi u kojima smo vrlo uspešni. Moramo još mnogo da radimo“.

Dodao je srpski teniser i da uživa u igri sa svojom decom, ali da ne zna hoće li se i oni baviti tenisom.