RG: Rigorozna pravila zbog korone, šta vodi eliminaciji

Roland Garros 17. sep. 202015:38 > 15:38
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Organizatori Rolan Garosa objavili su pravila koja će učesnici morati da poštuju kako bi im bilo dozvoljeno da se takmiče u Parizu. Cilj rigoroznih mera je zaštita od koronavirusa.

Kako prenosi čuveni L’Ekip, organizatori trećeg Gren slema ove godine propisali su niz pravila čija je svrha sprečavanje širenja virusa korona.

Navodi se da će igrači koji učestvuju u kvalifikacijama morati u Pariz da dođu četiri dana pre svog prvog meča, dok oni koji su već u glavnom žrebu treba da budu na mestu događaja tri dana raniji. Jedini izuzetak praviće se za one koji će u to vreme učestvovati na drugim ATP, WTA ili čelendžer turnirima.

Ukoliko teniser ili teniserka dolazi iz zemlje koja nije na Šengenskoj listi, moraće da ima specijalnu dozvolu kao i negativan rezultat na PCR testu.

Povezano

Svi igrači i članovi njihovih timova biće testirani po dolasku u hotele, na mestima koja će biti posebno predviđena za to. Oni će morati da ostanu u svojim sobama sve dok ne dobiju potvrdu da su bili negativni. U ta 24 časa dobiće i vaučere od 120 evra za obroke. Drugi test biće urađen 48 sati posle prvog.

Dodaje se da učesnici moraju da imaju dva negativna rezultata pre svog prvog meča.

U koliko neko bude pozitivan, moraće da provede 14 dana u izolaciji i biće diskvalifikovan sa turnira. Diskvalifikacija sleduje i onima koji dele sobu sa zaraženom osobom.

Ako neko od članova tima bude zaražen, igrač će biti ponovo testiran. Ukoliko se utvrdi da je negativan, a nije bio u sobi sa zaraženom osobom, medicinski tim mu može dozvoliti da igra.

Dodaje se da će svi učesnici morati da nose maske stalno, osim kada su na treningu ili kada obeduju. Takođe, neophodno će biti da stalno kod sebe imaju i akreditacije. Ističe se i da će u zajedničkim prostorijama morati da održavaju socijalnu distancu.

Kada imaju slobodan dan, učesnici neće moći da treniraju na kompleksu gde se igra Rolan Garos, već na terenima koji su posebno predviđeni za to.

Kako se navodi, niko neće moći da bude u privatnom smeštaju, a učesnicima će biti zabranjeno da napuštaju hotel, osim ukoliko idu na meč ili na trening. Ako prekrše ovo pravilo, mogu biti diskvalifikovani.

Podsećamo, gledacima će biti dozvoljeno da prisustvuju mečevima.