Istorijski trijumf Đokovića na Vimbldonu!

Wimbledon 14. jul 201914:45 > 20:08
Podeli:
Matthias Hangst, Getty Images

Novak Đoković osvojio je petu titulu na Vimbldonu! Najbolji teniser sveta je u finalu savladao Rodžera Federera sa 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12).

U najdužem finalu u istoriji Vimbldona, koje je trajalo 4 sata i 55 minuta, Srbin je došao do 16. Gren slem titule u karijeri.

Đoković je tako odbranio titulu osvojenu prošle godine. I to pošto je u petom setu spasao dve meč lopte rivala u 16. gemu!

Novak je postao prvi teniser koji je osvojio titulu pošto je sapasao meč lopte posle 71 godine. Pre njega je to učinio Amerikanac Bob Falkenburg 1948.

Srbin i Švajcarac sastali su se treći put u finalu Vimbldona. I u prethodna dva slavio je 32-godišnjak.

Ujedno, bilo je ovo prvo finale Vimbldona koje se igralo u pet setova još od 2014. godine. I tada je Novak savladao Federera. Bio je to i prvi meč singlu na Vimbldonu u kome se igrao tajbrejk u petom setu.

Ispostavilo se da su srpskom teniseru savršeno odgovarali tajbrejkovi, pošto je sva tri seta dobio u dodatnim gemovima.

Zapravo je Federer statistički bio bolji u svim parametrima igre. Ipak, Đoković je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, pa je u ključnim momentima dolazio do poena koji su mu doneli još jedan veliki trofej.

Tok meča mogli ste da pratite OVDE.

Federer je prvi servirao. Švajcarac je odlično počeo meč, pa je uz dva asa bez većih problema došao do prvog gema.

Uzvratio je Đoković istom merom. Bekhendom je vrlo dobro reagovao na riterne rivala, pa je sa nulom došao do svog servis gema.

Dugom razmenom počeo je gem. Diktirao je ritam Novak, pa se moglo pretpostaviti da će zapretiti rivalu. Ipak, u nastavku je odlično odigravao Rodžer, pa je sačuvao servis.

Napravio je Đoković duplu brejk loptu na početku četvrtog gema. Nije ga slušao ni bekhend, pa mu je Federer konstantno slao loptu na tu stranu. Iako je imao Novak i 40:15, posle dva izjednačenja morao je da brani brejk loptu. Ipak, u završnici je Đoković upravo zahvaljujući bekhendu uspeo da se izvuče iz neprijatne situacije.

Uz dve greške Švajcarca, prvi nosilac je lakod došao do 0:30. Ipak, fantastično je servirao Federer, pa je uspeo da dođe do svog servis gema.

Rutinski je potom Novak došao do svog servis gema i 3:3.

Često je na mrežu izlazio Rodžer, što mu je donosilo lake poene, a potom i vođstvo od 4:3.

Rutinski su i jedan i drugi dobijali gemove u kojima su ubacivali lopticu u igru, pa je Federer poveo sa 5:4.

Švajcarac je igrao agresivno, trudio se da diktira ritam, te je često posle voleja izlazio na mrežu. Zapretio je treći teniser sveta u narednom gemu, ali je uspeo da se izbori sa time Đoković.

Imao je šansi Novak potom na servis rivala. Ipak, do kraja nije našao rešenja za zaigranog Federera, koji je poveo 6:5.

Dominantan je bio Novak u narednom servis gemu, pa je odlučivao tajbrejk.

Nastavio je Federer sa svojom igrom, kontrolisao je situaciju i u dodatnom gemu. Ipak, u ključnim momentima Švajcarac je napravio nekoliko neočekivanih grešaka. Znao je Novak kada i kako treba da napadne, pa je posle skoro sat vremena igre došao do prvog seta.

Već u prvom gemu drugog seta Federer je došao do brejka. 

U jednom momentu Srbin se poklizao pa je završio na travi. To ga je ostavilo u teškoj situaciji, pošto je Švacjarac došao do dve brejk lopte. Nije Novak bio na svom nivou, pa je greškom pogurao rivala ka vođstvu.

Mada je pokušao odmah da vrati izgubljeno Đoković, Federer je nastavio sa dobrim servisima pa je potvrdio brejk i poveo sa 2:0.

Potpuno je pao Novak u drugom setu. Nije imao odgovor za udarce rivala, pa je Švajcarac bez mnogo problema došao do novog brejka.

Federer je nastavio da igra u svom ritmu, a u ‘odsustvu’ Đokovića lako je došao do 4:0.

Tek tada se razigrao Novak, pa se posle petog gema upisao u drugom setu.

Činilo se kao da je Đoković digao ruke od drugog seta, te da energiju čuva za ono što sledi. I kada je on bio taj koji je ubacivao lopticu u igru, Švajcarac je kontrolisao situaciju. Set je na kraju završen duplom servis greškom najboljeg tenisera sveta.

Novak je između drugog i trećeg seta uzeo pauzu, tokom koje je otišao do toaleta.

Obojica su osvojila po servis gem početkom trećeg seta. Iako je bilo očigledno da je Novak daleko od svog maksimuma, da ga loptica ‘ne sluša’ imao je bolji početak nego u prethodnom setu.

Federer je nastavio s kratkim loptama, nametnuo je svoj ritam i sa osnovne linije, pa je poveo sa 2:1.

Naznake bolje igre u četvrtom gemu pokazao je Novak. Bio je precizniji, odlučniji, iako ga srvis nije sasvim služio.

Jasno je bilo da Đoković polako hvata ritam, pa je semafor brzo pokazao 3:3. U nastavku su pratili jedan drugog.

Najozbiljniju priliku imao je Švajcarac u 10. gemu, kada je na servis Srbina imao brejk i set loptu. Ipak, Novak je sa dva odlična servisa uspeo da se izvuče, a potom izjednači na 5:5.

Nije Đoković nikako mogao da zapreti Federeru kada je servirao. Gotovo čitava tri seta najbolji teniser sveta nije došao ni do jedne brejk lopte. Loše je riternirao branilac titule, pa je drugi nosilac poveo sa 6:5.

Izborio se potom Srbin za novi tajbrejk.

Poveo je Novak brzo sa 5:1. Iako je Rodžer uspeo da vrati jedan mini brejk i stigne do 5:4, srpski teniser je iskoristio svoja dva servisa i došao je do nove prednosti u setovima.

Pokušavao je Novak da igra agresivno od početka četvrtog seta. Imao je Srbin šansi u prva dva servis gema rivala, ali i dalje nije uspevao da dođe do brejk prilika.

Iako je u prva dva svoja gema Đoković izgubio samo jedan poen, sasvim je popustio u trećem. Napadao je Federer, pa je došao do dve brejk lopte. Iskoristio je Švajcarc prvu.

Nikakav otpor nije Novak pružio Rodžeru u šestom gemu, pa je Federer potvrdio brejk.

Ponovo je Federer bio taj koji je kontrolisao situaciju na terenu. Bez problema je Rodžer osvajao poene i kada je servirao i kada je primao servis, pa je uz dupli brejk poveo sa 5:2.

Nije posustao Đoković. Posle dva sata i 47 minuta imao je Srbin prvu brejk loptu na meču. Usledila je neverovatna razmena od 35 udaraca, a poen je pripao Švajcarcu.

Nije profitirao dalje Federer, jer je forhend poslao u mrežu. Iskoristio je Đoković potom drugu brejk loptu za 5:3.

Razigravao se Novak, pa je uz odličan servis smanjio na 6:4. Ipak, nije uspeo najbolji teniser sveta da napravi još jedan brejk. Bez izgubljenog poena je Federer došao do gema koji mu je doneo drugi set.

Siguran je bio Đoković u prvom gemu petog seta. Iako je u narednom primorao Federera da odigra koji poen više, nije mogao do brejk šanse.

Već u trećem je zapretio Švajcarac, igralo se na razliku. Ipak, Novak je dobio svoj servis gem.

Uzvratio je Novak, pa je imao tri brejk lopte u četvrtom gemi. Ipak, uspeo je Rodžer da se izvuče zahvaljujući dobrom servisu.

Velika borba vodila se i u nastavku. Iako je Srbin imao 40:0 na svoj servis, ipak je morao da gem dobije na razliku.

Na visokom nivou igralo se i dalje. Napadao je najbolji teniser sveta, pa je i u šestom gemu imao brejk lopte. Iskoristio je drugu za 4:2.

Međutim, već u narednom je uzvratio treći teniser sveta. Posle duple servis greške aktuelnog šampiona, Švajcarac je imao prvu brejk loptu. Usledili su poeni sa dugim razmenama, a profitirao je Federer koji je iskoristio drugu brejk loptu.

Imao je nekoliko prilika Srbin u narednom gemu. Ipak, nije imao sreće, jednom je poslao loptu u mrežu, drugi put je ona kačila vrh i otišla u aut. Švajcarac je izjednačio na 4:4.

Ni jedan nije pomišljao da odustane. Dugo su trajali poeni, obojica su se maksimalno trudili. Bilo je neizvesno u svakom narednom odigranom gemu, ali brejkovi nisu viđeni.

Svojski je napao Srbin u 12. gemu, dva puta je imao 40:40, ali se izvukao Švajcarac za 6:6.

U borbi gladijatora prvi je do novih brejk šansi došao Federer. Greškama mu je pomogao Đoković, pa je Švajcarac poveo sa 8:7 posle čega je servirao za titulu.

Imao je treći teniser sveta potom i dve meč lopte, ali je fantastično odigravao najbolji na svetu! Spasao je obe Đoković, te je došao do novog brejka!

Pokušao je Novak da napadne rivala, ali ga bekhend nije slušao. Obojica su u narednih peti gemova sačuvali svoje servise – 11:11. 

Imao je Đoković 40:0 u narednom gemu, ali je Federer stigao do izjednačenja. Posle duge razmene, Švajcarac je stigao i do brejk lopte. I to zahvajući čelendžu. Ipak, nije je iskoristio pošto je potom loptu poslao u aut. Dobar servis pomogao je Novaku da dođe do gem lopte, ali je volejom na mreži Rodžer stigao do novog izjednačenja.

Ipak, posle duge razmene ponovo je treći teniser sveta došao do brejk lopte. Hrabar je bio Srbin, izašao je na mrežu pa je smečovao za novo izjednačenje. Uspeo je potom da privede gem kraju i povede sa 12:11.

Siguran je potom bio Rodžer za 12:12.

Rani je došao do mini brejka Novak, pa je poveo sa 4:1. Proklizao je još jednom Đoković, pa je Rodžer došao do 4:2. Ipak, rano napravljen mini brejk bio je dovoljan za trijumf Srbina u Londonu.