Abdi pobednik Roterdama sa evropskim rekordom

Atletika 26. okt 202116:31 > 16:34
Bašir Abdi
AP Photo/David Goldman

Bronzani sa olimpijskih igara u maratonu, Bašir Abdi, ostvario je pobedu u Roterdamu, na svom prvom takmičenju posle Tokija. Rođeni Somalijac, koji nastupa za Belgiju, slavio je u jednom od najbržih maratona ikada, sa novim evropskim rekordom - 2:03,36 časova.

Desetak kilometara pre cilja, stvari uopšte nisu izgledale tako dobro po Abdija. Dvostruki pobednik Roterdama i rekorder staze, Kenijac Marijus Kipserem, jurišao je ka trećoj pobedi, jer je imao veliku prednost na stazi.

Ipak, Abdi je, zajedno sa Etiopljaninom Davidom Voldeom, uspeo da stigne odbeglog Kenijca i na 35. kilometru izvrši napad, kojeg nisu uspeli da isprate ostali trkači.

Njegov rezultat je za 40 sekundi bolji u odnosu na stari rekord turskog Kenijca Kana Kigena Jozbilena (rođen kao Mjak Kipruto Kigen), postavljen pre dve godine u Valensiji.

U cilju je Kipserem zauzeo drugo mesto, sa ličnim rekordom – 2:04,04 časoa, a treća pozicija pripala je Davidu Voldeu sa 2:04,27.

Kod žena, Kenijka Stela Barsosio nije imala veću konkurenciju, pa je solo trkom trijumfovala u vremenu 2:22,08 časova. Njena zemljakinja Bornes Kitur dugo je bila na drugoj poziciji, ali je u samoj završnici prestigla Ukrajinka Natalija Lehonkova, koja je ostvarila rezultat 2:30,28. Trećeplasirana Kitur zaostala je 13 sekundi.

Komentari

Vaš komentar