Blanka Vlašić stavila tačku

Atletika 19. feb. 20219:212 komentara
Podeli:
REUTERS/Dylan Martinez

Blanka Vlašić, jedna od najboljih skakačica uvis svih vremena, odlučila je da završi sportsku karijeru. Razlog za povlačenje 37- godišnje Hrvatice su brojne povrede sa kojima nije mogla da se izbori u poslednje vreme.

Blanka je dvostruka šampionka sveta iz Osake 2007. i Berlina 2009. godine, dok je dva puta osvajala svetsko srebro u Daeguu 2011 i Pekingu 2015. godine. Sa Olimpijskih igara ima srebro iz Pekinga 2008 i bronzu iz Rija 2016. Evropski šampion na otvorenom bila je u Barseloni 2010. godine.

povezane vesti

U dvorani je svetsku krunu osvajala dva puta i to 2008 i 2010. godine. Vlasnica je drugog najboljeg rezultata svih vremena sa preskočenih 2,08 metara. Bolja od nje je samo aktuelna svetska rekorderka Bugarka Stefka Kostadinova, koja je skočila centimetar više.

Vlašićeva se od atletike oprostila pismom.

„Dragi prijatelji atletike, drage moje navijačice i navijači,

još od Rija se trudim zakrpati ozljedu, punih četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok uvis je nedeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno. Mnogi su mi i prije osvojene bronce u Riju govorili da odustanem, kako sam već napravila puno. Ali, da sam ih slušala, ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači jer sam je osvojila doslovno s jednom zdravom nogom.To natjecanje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam.

Godine nakon su donijele bezbrojne rehabilitacijske tretmane, nadu, pa razočaranje, i tako u nedogled. Ipak, iako bi promatraču sa strane bilo na prvi pogled jasno da je vrijeme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je morala biti moja. Prije nego je došla, prošla sam sve faze tugovanja i za mene je to bilo najteže razdoblje u karijeri. I tek nakon svega, u jednom sasvim običnom i mirnom danu, na srce mi je sjelo: “Gotovo je”. Znala sam da je vrijeme i bila sam potpuno mirna. Dapače, osjetila sam olakšanje koje nikad ne bih imala da sam ‘išla preko reda’ i naprasno stala onda kada su mnogi mislili da trebam.

U cijelom tom procesu imala sam veliku podršku svoje obitelji, oca i trenera Joška, Bojana i prijatelja. Znali su da je to borba kroz koju moram sama proći i izboriti se za odluku čiste glave. Svaki sportaš će me razumjeti – rastanak nije lagan. Ostavljamo iza sebe velike emocije, osvojene vrhunce, pobjede nad samima sobom, veličanstvene trenutke koje se riječima ne daju opisati. Ali, to sve ostaje dio nas. Dio koji nosimo u budućnost. I ja nosim sve svoje uspjehe i neuspjehe i utkat ću ih u neku novu priču. Stoga ću uvijek ostati u sportu. Svojim iskustvom i znanjem želim trajno i aktivno doprinositi daljnjem razvoju svjetske atletike i sporta općenito.

Ponosna sam na svoju karijeru. Prije svega zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talent mogao procvasti. Prijateljima i navijačima koji su vjerovali i skakali zajedno sa mnom. Iako je atletika individualni sport, uvijek sam se osjećala kao dio ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom za mene je uvijek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pljesku, okrećem novu životnu stranicu.

Vaša Blanka“

 

Komentari

Vaš komentar