Čuvar uhapšen zbon naci pozdrava pred izraelskim sportistima

Atletika 17. avg 202217:27
Podeli:
Reuters/Michael Dalder

Nemački čuvar uhapšen je u utorak nakon što je nacističkim pozdravom salutorao ispred grupe izraelskih sportista koja je obišla spomenik žrtvama masakra na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu, potvrdila je nemačka policija.

Grupa od 16 izraelskih sportista koji učestvuju na Evropskom prvenstvu u atletici obišla je u utorak u Olimpijskom parku u Minhenu spomenik svojim sunarodnicima, žrtvama masakra na Igrama 1972. godine.

Preme izveštajima medija i policije, jedan od četvorice čuvara u komleksu primećen je kako salutira nacionalsocijalističkim, zabranjenim „Hitlerovim“ pozdravom.

Policija je odmah uhapsiala devetnaestogodišnjaka iz Berlina i zabranila mu dalji pristup prvenstvu.

Kako je navela policija, izraelski sportisti nisu ni primetili šta se dogodilo.

Minhen je inače istovremeno domaćin evropskim šampionatima u atletici i gimnastici, a sve uoči 50. godišnjice Igara na kojima je ubijeno 11 sportista iz Izraela.

Tog 5. septembra 1972. godine osam naoružanih ljudi ušlo je u Olimpijsko selo i u smeštaj tima Izraela, ubilo dvojicu sportista a devet uzelo kao taoce uz pretnju da će ih ubiti ako Izrael ne oslobodi 232 palestinska zarobljenika. Policija Zapadne Nemačke organizovala je operaciju spasavanja ali su svi taoci poginuli. Ubijen je i jedan nemački policajac i pet pripadnika palestinske ekstremističke organizacije „Crni septembar“ koji su ubili i oteli sportiste.

Komentari

Vaš komentar