DL: Miting u Stokholmu kao generalna proba za SP

Atletika 29. jun 202219:34
Podeli:
Armand Duplantis
Reuters, Pascal Rossignol

Najbolji atletičari sveta u okviru Dijamantske lige ove nedelje takmiče se u Stokholmu 30. juna u generalnoj probi pred početak Svetskog prvenstva.

U prvom planu biće brojni olimpijski šampioni, kao što su Marsel Džejkobs, Mondo Duplantis, Jasmina Kamačo-Kvin, Dina Ašer-Smit i Nerađž Čopra.

Atletska sezona je u punom jeku, a Svetsko prvenstvo u Judžinu je za samo dve nedelje. Prošle nedelje po celom svetu održavana su nacionalna takmičenja, izborna za odlazak na svetsku smotru. Ali, akcije ima i ove nedelje i to kakve!

Na Olimpijskom stadionu u Stokholmu održava se osmi miting sezone u prestižnom takmičenju, na stadionu koji je još 1912. bio domaćin najboljim sportistima sveta.

Takmičenje otvaraju žene u bacanju kugle, a sve se završava trkom muškaraca na 800 metara. Između ove dve discipline gledaćemo takmičenja u bacanju koplja za muškarce, skoku u vis za žene, bacanje kugle i bacanje diska za muškarce, 400 metara sa preponama za žene, muškarce u sprintu na 100 i žene na 200, skoku u dalj za žene, 800 metara za žene, muškarce na 3000 i žene na 3000 stiplčez, žene na 100 metara sa preponama i muškarce na 400 metara sa preponama.

Jedno od najvećih imena biće Italijan Marselo Džejkobs, olimpijski prvak iz Tokija na 100 metara, koji na ovom turniru debituje u ligi.

Debitovaće i indijski i olimpijski prvak u bacanju koplja Neeradž Čopra, koji je dva puta zaredom u poslednjih mesec dana bio bolji od svetskog prvaka Andersona Pitersa, koji ima najbolji rezultat ove sezone sa 93.07m u Dohi.

Na 400 metara sa preponama za žene u prvom planu biće Holanđanka Femke Bol, od koje se očekuje odgovor na svetski rekord Amerikanke Sidni Meklaflin prošle nedelje. Gravni rivali biće joj Britanka Džesi Najt i Ukrajinka Ana Rižikov.

U skoku s motkom još jednom cela planeta gledaće monodramu jedinstvenog Monda Duplantisa koji nastupa pred domaćim navijačima. Izazivači su Tijago Braz, Reno Lavileni, i Kristopher Nilsen.

Na 800 metara za žene u prvom planu je duel srebrne iz Tokija Kili Hodžkinson i svetske prvakinje Halime Nakaji iz Ugande.

Od takmičara iz regiona nastupiće Ivana Vuleta iz Srbije i Filip Pravdica iz Hrvatske u skoku u dalj i Slovenac Kristjan Čeh u bacanju diska.

Direktan prenos na kanalu Nova Sport počinje od 20.00.

Komentari

Vaš komentar