Duplantis najavljuje 6 metara na 6. Srbija openu

Atletika 23. feb. 202112:57 > 12:58
Podeli:
Armand Duplantis
Reuters, Pascal Rossignol

U sredu, 24. februara, na programu je šesti Serbian open indoor miting, u Atletskoj dvorani na Banjici, na kojem će nastupiti neke od najvećih zvezda svetske atletike, na čelu sa svetskim rekorderom u skoku s motkom, Armandom Duplantisom.

On je u nedelju doputovao u Beograd i bio oduševljen prijemom, ali i činjenicom da u glavnom gradu Srbije može neometano da trenira i sprema se za predstojeći Evropski šampionat u dvorani, koji će se održati u Poljskoj.

Čujem da nikada niko nije preskočio šest metara u dvorani na Banjici, pa ću dati sve od sebe da postanem prvi čovek u istoriji”, poručio je Duplantis.

Jedan od najvećih favorita za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, ove godine već je dva puta preskakao magičnu granicu od šest metara, u Diseldorfu 6,01, a u francuskom Ruanu – 6,03. Na poslednjem takmičenju 9. februara u Lijevanu zaustavio se na 5,86 m.

Na Banjici će imati velikog rivala u još uvek aktuelnom olimpijskom pobedniku Tijagu Brazu iz Brazila, koji je nedavno u Lođu preskočio 5,80 m. Nastupiće još i sjajni Poljak Pjotr Lisek (5,80 pre šest dana) i Amerikanac Kol Volš (5,73 u Ruanu).

Inače, takmičenje će otvoriti skok udalj u muškoj konkurenciji, sa Lazarom Anićem.

U skoku uvis u ženskoj konkurenciji, publika kraj malih ekrana videće Britanku Morgan Lejk, čiji je lični rekord 197 santimetara. Biće tu i Crnogorka Marija Vuković, sa ovogodišnjim ličnim rekordom 193 cm, a Srbija će bodriti 15-godišnju Angelinu Topić, koja je već u karijeri preskočila 185 cm.

Održaće se i trke na 60 metara prepone u obe konkurencije, kao i takmičenja na 60 metara, u kojima ćemo imati polufinala.

Ivana Španović
Reuters, Martin Meissner

Ivana Španović će predvoditi devojke u skoku udalj od 19 časova. Rekorderka Srbije sa 7,24 m, nedavno je u Istanbulu skočila 6,75 m, a imaće solidnu konkurenciju u Britanki Džasmin Sojers (6,71 u karijeri) i Mađarici Dijani Lesti.

U bacanju kugle kod muškaraca nadmetaće se trojica kolosa sa ličnim rekordima preko 21 metra – Mesud Pezer (BiH), Armin Sinančević i Asmir Kolašinac. U završnici programa održaće se i trke na 400 metara u obe konkurencije i 1,500 kod muškaraca.

Zbog pandemije koronavirusa publike neće biti na tribinama, ali je obezbeđen TV prenos na RTS 2, kao i na Eurosportu Srbija.

Komentari

Vaš komentar