Furtula za SK: Boriću se za mesto u finalu

Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Danijel Furtula, jedan od najboljih atletičara na planeti u disciplini bacanje diska, izborio je plasman na treće uzastopne Olimpijske igre.

Furtula je u periodu od Rija do Tokija, prošao put od sumraka do svitanja. U Brazilu se takmičio povređen. Trpeo je velike bolove u leđima, kičmi, nogama… Mnogi su posle Igara u Brazilu smatrali da je karijera Danijela Furtule završena, iako je on tvrdio da predaje nema i da će se vratiti na borilište još jači nego što je bio.

Tako je i bilo.

„Prošao sam zaista kroz pravu agoniju posle Igara u Brazilu. Svi su mi predlagali operaciju kao jedino rešenje, a ja nisam želeo da odem pod nož, jer sam znao da posle toga nema ništa od atletike. Bio sam uporan, verovao da će se pronaći rešenje i ono je zaista stiglo. Počeo sam da radim sa timom koji prati i podržava Sandru Perković, jednu od najboljih atletičarki planete, a njen medicinski tim je napravio čudo, sa moje tačke gledišta. Uspeli su da me oporave, vrate na pravi kolosek, ponovo sam počeo da se takmičim bez bolova, a malo, po malo stigli su i rezultati. Umesto završetka karijere, kako su mnogi tvrdili, sada ulazim u završnu fazu priprema za nove Olimpijske igre i neizmerno sam srećan zbog toga“, naglasio je Danijel Furtula za Sport Klub, pa nastavio:

„Spemam se u Baru. Imam idealne uslove za rad i saniranje sitnijih povreda. Uveren sam da ću u top formi dočekati takmičenje u Japanu. Put Tokija krećem 23. jula, kvalifikacije su na programu sedam dana kasnije, a cilj kojem težim je mesto među 12 najboljih, odnosno mesto u finalu. Konkurencija je paklena, na borilištu će biti 32 najbolja atletičara kada je bacanje diska u pitanju, ali ljudski i sportski je nadati se da mogu da stignem do cilja, do finala. Imam iskustva sa prethodnih Igara, nemam tremu, imam ogroman motiv i želju da opravdam očekivanja ljubitelja sporta u Crnoj Gori, ali i svoja očekivanja, koja su izuzetno velika. Boriću se, daću sve od sebe. Posle svega što se dešavala od Brazila do Japana, smatram da sam zaslužio i malo sreće, jer sreća prati hrabre, a zaista sam bio hrabar u periodu koji je ostao iza mene“.

Pored Danijela Furtule, ugled crnogorske atletike na Olimpijskim igrama u Japanu braniće i Marija Vuković koja je na Balkanskom šampionatu u Smederevu, osvojila zlatnu medalju, preskočila je 197 centimetara, ispunila je A olimpijsku normu.

Komentari

Vaš komentar