Ivana Španović: Pamtiću ovo celog života, videćemo za dalje

Atletika 20. mar 202223:325 komentara
Podeli:
Starsport by Marko Đokovic

Ivana Španović je ponovo očarala Beograd. U Areni je 2017. godine postala evropska šampionka, pet godina kasnije na istom stigla je do planetarne krune u skoku udalj u zatvorenom.

Sjajna Srpkinja je letom od 7,06 metara odbranila svetsku titulu osvojenu pre četiri godine u Birmingemu i postala prva Evropljanka u istoriji ove discipline koja je dva puta zaredom osvojila zlato.

povezane vesti

Posle takmičenja je govorila o još jednom uspehu tokom blistave karijere.

Kakve su emocije posle trijumfa i da li je ovo nagrada za sva odricanja u proteklom periodu, posebno zbog tog osvojenog četvrtog mesta u Tokiju?

Nije nagrada, ali sam ponosna što sam uspela da odbranim zlato u svojoj zemlji. Nije bilo lako. Celo takmičenje sam pokušavala da napravim taj jedan skok. Uvek je na svakom takmičenju važan taj jedan skok. Dodatnu tenziju je pravilo što nismo imali kvalifikacije. I to utiče ma koliko da si dobar. Znala sam da će mi sedam metara biti dovoljno za zlato. U četvrtoj seriji sam to i uradila. Nije sve bilo savršeno, u mom timu znaju koliko sam mogla, ali to sada nije važno. Najvažnije je da sam stigla do najsjanijeg odličja i samo to se računa“, izjavila je Ivana Španović.

Koliko vam je na putu do trona pomogla publika?

Atmosfera je bila sjajna. Mislim ne samo za mene, nego za sve atletičare. Vidim da su svi srećni, da se smeju. Mi smo srčan narod, volimo sport i drago mi je da će svi poneti divne utiske iz Beograda.“

Tokom izvođenja himne je delovalo da ste na ivici suza?

To je nešto posebno. Za takve trenutke živimo. Nekad mi bude žao što ne zapevam. Jake su emocije, kada čuješ da i publika oseća isto što i ti.“

Pre dve i po godine ste najavili da ćete završiti karijeru na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Očigledno se nešto promenilo od tada. Kakvi su vam sada planovi?

Ne znam šta treba da kažem. Ne pravim dugoročne, nego samo kratkoročne planove. Zdravlje je apsolutni prioritet. Preko nekih stvari mogu da pređem, ali postoji granica preko koje ne treba da idem. Pamtiću ovo celog života, a za dalje ćemo da vidimo. Najbitnije je da budem zdrava i motivisana.“

Ova godina je specifična jer će se u kratkom vremenskom intervalu tokom leta održati svetsko i evropsko prvenstvo. Da li ćete ići na oba takmičenja ili ćete se fokusirati na jedno?

Što se tiče takmičenja mi uvek tu imamo neku svoju šemu, šta mi treba da se uvedem u formu. Zanimljivo je da je ove godine svetsko prvenstvo pre evropskog, ali s obzirom da se održava u Americi ne znam kakvi će biti protokoli zbog korone. Videćemo. Najvažnije je bilo ovo ovde što sam uradila i sada uživam u tome. “, istakla je Ivana Španović.

Već skoro deset godina ste u samom svetskom vrhu, osvojili ste sve moguće medalje. Znamo da je to veoma teško. U čemu je tajna vašeg uspeha?

Bavim se atletikom od svoje sedme godine. Ja to stvarno volim. Vrlo rano sam odredila svoje prioritete i da je to ono što želim da radim. Posrećilo mi se i da imam sjajan tim uz sebe. Tu su više od deset godina, oni su moj recept za uspeh. Svako zna svoj deo posla, tačno znamo šta nam je cilj i idemo ka tome“, zaključila je dvostruka svetska šampionka.

Komentari

Vaš komentar