Olimpijski prvak pokorio i Evropu, kod žena prve tri u 0,01s

Atletika 16. avg 202222:53 > 23:121 komentar
Podeli:
Lamont Marsel Džejkobs
Simon Hofmann/Getty Images for European Athletics

Drugi dan takmičenja na Evropskom prvenstvu u atletici, koje se održava na „Olimpijskom stadionu“ u Minhenu, doneo je ogromna uzbuđenja, a sve je kulminiralo trkama na 100 metara. U muškoj konkurenciji trijumfovao je Italijan Lamont Marsel Džejkobs, dok je u nezapamćeno neizvesnom finišu kod žena zlato osvojila Nemica Đina Likenkemper.

EP:

Nastavlja sa ogromnim uspesima 27-godišnji Džejkobs, sprinter rođen u Teksasu, čija je majka Italijanka i koji je odrastao u Italiji. Posle dva zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju (100m i štafeta 4×100) i zlata na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, Džejkobs je još jednom potvrdio da je najbrži čovek u Evropi.

Trijumfovao je u Minhenu evropski rekorder sa 9,95 sekundi, četiri stotinke bolje od srebrnog Žarnela Hjuza iz Velike Britanije. I bronzu je osvojio Britanac – Džeremaja Azu sa 10,13.

Kod žena smo videli neverovatno neizvesno finale na 100 metara, a zlato je sa 10,99 osvojila Likenkemper. Drugoplasirana Švajcarkinja Muđinga Kambunđi imala je samo pet hiljaditinki zaostatka, a Britanka Deril Neita jednu stotinku više od evropske šampionke Likenkemper.

Ovo je prvo zlato na velikim takmičenjima za 25-godišnjakinju iz Hama, koja je 2018. u Berlinu osvojila srebro, a u Judžinu na SP nedavno bronzu kao članica nemačke štafete 4×100 metara.

Održano je i finale u skoku udalj u muškoj konkurenciji, a Grk Miltijadis Tentoglu domogao se „trona“ skočivši 8,52 metra u četvrtoj seriji. Srebro je prigrlio Šveđanin Tobijas Montler, a bronzu Francuz Žil Pomeri.

Medalje su se delile i u takmičenju desetobojaca – Nemac Niklas Kaul osvojio je zlatnu medalju posle dramatične završnice trke na 1.500 metara. Srebro je pripalo Simonu Ehameru iz Švajcarske, a bronza Estoncu Janeku Oiglaneu.

Posle drugog dana takmičenja Nemačka je ubedljivo prva na listi osvajača medalja – domaćin ih ima ukupno devet (četiri zlatne). Hrvatkska i Grčka imaju po dva zlata, a Španija i Izrael imaju po četiri medalje ukupno (po jedno zlato).

Komentari

Vaš komentar