Svetska atletika pooštrava uslove za transrodne sportiste

Atletika 24. jan 202312:50
Kaster Semenja
AP Photo/Ashley Landis

Svetska atletika planira da pooštri i konsoliduje svoje kriterijume podobnosti za kategoriju žena za interpolne i transrodne sportistkinje, kojima ne zatvara u potpunosti vrata, a konačna odluka biće doneta u martu, navodi se u saopštenju za javnost te institucije.

Svetska atletika je započela proces konsultacija sa svojim federacijama članicama na ovu temu, sa prioritetnom opcijom, tražeći promene uslova podobnosti za DSD (razlika u razvoju polova) i transrodne sportiste sa kontinuiranim nivoom testosterona ispod 2,5 nmol/L najmanje 24 meseca, piše AFP.

Trenutna pravila zahtevaju od transrodnih sportista, koji žele da učestvuju u ženskoj kategoriji da drže nivo testosterona ispod praga od 5 nmol/L tokom 12 meseci.

Interseks sportisti, na primer Južnoafrikanka Kaster Semenja, mora da drži nivo testosterona ispod praga od 5 nmol/L tokom 6 meseci, od aprila 2018. kako bi učestvovala u disciplinama, koje se kreću u rasponu od 400 metara do jedne milje (1.609 m).

Ovu uredbu odbila je sama Semenja, dvostruka olimpijska šampionka na 800 m, koja je odbila da se podvrgne hormonskom lečenju, ili operaciji, ali je izgubila žalbe podnete posebno pred Arbitražnim sudom za sport (CAS).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zatražio je od sportskih federacija u novembru 2021. da uspostave sopstvene kriterijume, kako bi omogućili transrodnim i interseks osobama da se takmiče na visokom nivou.

Od tada, Međunarodna biciklistička unija (UCI) usvojila je propise ekvivalentne onima koji su trenutno prioritetna opcija u atletici. Međunarodna plivačka federacija (FINA) ograničila je pristup svojim ženskim kategorijama u junu 2022.

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou pozdravio je tada Fininu odluku, rekavši da će, ako bude primoran da bira između pravednosti i inkluzije, uvek biti na strani iskrenosti, kako bi zaštitio integritet ženskog sporta.

Komentari

Vaš komentar