Svetski prvak: Nesuđeni Bolt koji je kamenjem gađao mango

Atletika 24. jul 202210:10
Anderson Piters
REUTERS/Brian Snyder/Guliver Images

Anderson Piters podbacio je na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije se ni plasirao u finale, ali je na Svetskom prvenstvu u Judžinu odbranio zlato iz Dohe u bacanju koplja.  

Imao je tri hica preko 90 metara, i svakim bi u Oregonu prestigao olimpijskog prvaka Niraja Čopru i došao do zlata.

Pročitajte i:

Kako je sve počelo za svetskog šampiona? Rođen je u Granadi, ostrvskoj zemlji u Karipskom moru sa tek nešto više od 13.000 stanovnika.

„Za mene je bilo prirodno da bacam stvari. Kao deca, redovno smo bacali kamenje kako bismo došli do manga i jabuka. Naša drveća manga veoma su visoka“, rekao je 24-godišnji Piters.

Dobro je ciljao, i već sa deset godina je postavio školski rekord u bacanju koplja. Ipak, za momka rođenog 1997. godine, postojao je samo jedan uzor – Jusein Bolt.

„Zbog njega sam želeo da budem sprinter“, kaže Piters, koji se prebacio na sprint. Trčao je ispod 11 sekundi, uz pomoć vetra, kada je imao 20 godina, ali povrede su ga naterale da se vrate koplju. Dobro je.

Anderson Piters
Guliver Images

Voleo je Anderson i kriket, igrao ga je često, ali druga Pitersova velika inspiracija bio je Kešorn Volkot, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. Takođe karipski komšija, iz Trinidada i Tobaga.

Temeljno je Anderson proučavao svaki Kešornov pokret, a Trinidad i Tobago na samo pola sata je od Grenade. Uspeo je Piters uprkos tome što uslovi nisu bili bajni i što je imao samo tri koplja na raspolaganju.

„Treneri su se šalili da je dobar kondicioni trening da odeš po koplje“.

Volkot sada nije prošao kvalifikacije, a 24-godišnji Piters opet je svetski šampion.

Jan Železni
Guliver Images

Može li da obori i svetski rekord Jana Železnog od 98,48 metara postavljen 1996. godine?

„I dalje sam mlad, imam samo 24 godine, taj svetski rekord je zapravo stariji od mene. Jan Železni je postavio rekord sa oko trideset godina, mislim, tako da ću vremenom pojuriti i svetski rekord“, kaže Piters.

Pre toga, a možda i istovremeno – strpljivo se čeka Pariz 2024.

Komentari

Vaš komentar