Treba verovati sistemu izuzeća za terapeutsku upotrebu

Vesti atletika 18. sep. 201619:05 > 19:08
Podeli:
Ezra Shaw/Getty Images

Prvi čovek Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou stao je u odbranu sistema izuzeća za terapeutsku upotrebu, ali je priznao da postoji prostor za eksploataciju.

  Izuzeće za terapeutsku upotrebu može da se izda sportistima kojima su potrebni lekovi koji se nalaze na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije.

Upotreba lekova za terapeutsku upotrebu našla se u centru pažnje ove nedelje, pošto su ukradeni podaci iz sistema Svetske antidoping agencije, a objavila ih je ruska hakerska grupa „Fancy Bears“.

„Sistem izuzeća za terapeutsku upotrebu je dobar sistem. Da li treba da se postaramo da ga niko ne zloupotrebljava? Da, naravno. Postoji mogućnost za to, ali mislim da to nije čest slučaj. Da li javnost može da mu veruje? Da, mislim da može, ali je potrebna stalna svest o tome“, naglasio je Kou.

Kou je istakao da svi atletičari prolaze kroz veoma dug proces pred IAAF pre nego što im se izda dozvola da koriste neku zabranjenu supstancu u terapeutske svrhe.

„Veoma smo oštri. Sve proveravamo sa Svetskom antidoping agencijom i kada postoji osnov za izuzeće, mogu da dođu kod nas i traže više informacija. Izuzeće se daje na osnovu istrage nezavisne komisije, ne postoji mogućnost da ga izda redovni lekar. Postoji veoma dug proces, pošto tražimo alternativne tretmane, pri kojima ne bi bilo potrebno korišćenje supstanci koje se nalaze na listi nedozvoljenih“, istakao je Kou.

Među sportistima čiji podaci su objavljeni prethodnih dana su Serena i Venus Vilijams, Bredli Vigins, Kris Frum i Simon Bajls. Ne postoje indicije da je bilo ko od njih prekršio antidoping pravila, iako je ruska hakerska grupa podatke objavila uz poruku da su oni dokaz rasprostranjenog dopinga.

Izuzeće za terapeutsku upotrebu se izdaje kada bi zdravstveno stanje sportiste bilo ugroženo bez te supstance, kada ne postoji mogućnost da poboljša fizičko stanje  i kada ne postoji alternativa koja nije među zabranjenim supstancama.