Svetski šampion kao Gaske pozitivan na kokain

Vesti atletika 7. okt. 201612:36 > 12:37
Podeli:
Paul Gilham/Getty Images

Svetski šampion u skoku motkom Šon Barber bio je pozitivan na kokain pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali je Atletska federacija to objavila tek mesec i po dana kasnije.

  Barber je dobio zeleno svetlo da se takmiči u Riju zbog svoje nesmotrenosti, pošto je kokain uneo u organizam putem poljupca.

22-godišnji Barber je dan pre kanadskih olimpijskih kvalifikacija objavio oglas u kojem traži susret sa devojkom koja mora da bude zdrava i da se ne drogira. Dan kasnije je osvojio titulu i nacionalni rekord, ali će ostati bez njih zbog pozitivnog testa.

Njegov slučaj se našao pred posebnom komisijom 5. avgusta, pred početak Olimpijskih igara, gde je obrazložio da je kokain završio u njegovom sistemu posle poljupca. Nezavisni istražitelj je doneo odluku da Barber nije napravio nikakav doping prekršaj, dok su iz Međunarodne atletske federacije poručili da je to bila razumna odluka pošto je ustanovljeno da tolika količina kokaina nije mogla da se unese u sistem sa namerom.

Nijednog trenutka nisam pomislio da bi zbog mog ponašanja kokain mogao da mi završi u organizmu“, istakao je Barber.

Tokom istrage ustanovljeno je da je Barber postavio oglas i tražio susret sa devojkom bez ikakvih obaveza da bi se lišio stresa. Devojka sa kojom je proveo noć je rekla da je konzumirala kokain i da Barbera nije obavestila o tom.

Barber se na kraju našao u Riju i osvojio je tek deseto mesto, iako je smatran za jednog od favorita.

Sličan slučaj kao Barberov viđen je u tenisu 2009. godine, kada je Francuz Rišar Gaske bio pozitivan na kokain, ali je utvrđeno da je i njemu ta supstanca u organizmu završila putem poljupca.