Uzorci evropskih rekordera pod ključem bar 10 godina

Podeli:
Octavio Passos/Getty Images

Uzorci krvi i urina atletičara koji postave evropske rekorde biće čuvani najmanje deset godina objavio je prvi čovek Evropske atletske federacije Svein Arne Hansen. To će biti učinjeno da bi se stalo na put atletičarima koji rezultate postižu zahvaljujući doping.

Ne želimo da oni koji varaju ikada osete da su se izvukli i da su bezbedni jer nisu uhvaćeni kada je trebalo”, poručio je Hansen.

Hansen, koji je prošle nedelje pokrenuo komisiju koja će ispitati kredibilitet rekorda koje su postavili evropski atletičari, istakao je da mu je jedan od prioriteta da se postara da problema u vezi sa dopingom bude sve manje.

Ruski atletičari su u novembru 2015. godine suspendovani iz međunarodni takmičenja zbog doping programa sponzorisanog od strane države.

Međunarodni olimpijski komitet čuva uzorke sa Olimpijskih igara deset godina, ali vladajuće telo evropske atletike nije imalo takvu praksu.

Prošle nedelje, najbrži čovek na svetu Jusein Bolt saznao je da će izgubiti jednu od svojih devet olimpijskih medalja pošto je njegov sunarodnik Nesta Karter, sa kojim je trčao štafetu, bio pozitivan na doping prilikom novog testiranja uzorka sa Igara 2008. godine u Pekingu.

Hansen je povodom toga istakao da ga je veliki broj slučajeva dopinga u atletici poslednjih godina lično pogodio.

Ponekad mi je teško da suzdržim svoje razočaranje, frustraciju i bes. Situacija nije ohrabrujuća jer je broj optužbi sve veći, kao i broj potvrda doping”, naglasio je Hansen.