Asmir Kolašinac za SK: Meni je svaka medalja zlatna!

Podeli:
Getty images/Andy Lions

Bliži se početak Evropskog šampionata u atletici. Intenzivni radovi u „Kombank Areni“ su uveliko u toku. Beograd će se po ko zna koji put pokazati kao sjajan domaćin, a generalna proba za smotru najboljih atletičara Starog kontinenta, biće Balkanski šampionat koji je na programu 25. februara.

Srbija će na radost ljubitelja sporta imati nekoliko kandidata za medalju. Šampionat je na programu od 3. do 5. marta, a prva zvezda će bez ikakve dileme biti Ivana Španović. Devojka koja je prošle godine osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Brazilu, srebro na Svetskom prvenstvu u dvorani koje je održano u Torontu i Dijamantsku ligu, slovi za favorita No1 kada je skok u dalj u pitanju.

Atletski savez Srbije

Ivana je u centru pažnje. Imaće ogromnu podršku sa tribina. Ali, još jedan momak će sigurno biti u centru pažnje. Stameni bacač kugle Asmir Kolašinac koji nikada nije razočarao. Iako je trenirao u gotovo nemogućim uslovima, na svim takmičenjima na kojima je učestvovao je uvek davao sve od sebe. Borio se kao lav. Nekada nije uspevao da ostvari svoje snove, ali je mirne glave odlazio sa borilišta jer je znao da bolje nije moglo.

Kolašinac je u bogatoj karijeri najveće uspehe ostvario upravo u dvorani. U Geteborgu je 2013. godine osvojio zlatnu medalju, a dve godine kasnije u Pragu stigao je do srebrnog odličja. Na Evropskom šampionatu u Helsinkiju na otvorenom Kolašinac je stigao do bronzane medalje.

Asmir je tri puta branio ugled Srbije na Olimpijskim igrama. Bacao je kuglu u Pekingu, Londonu i Riju. Prošle godine je morao da se zadovolji petim mesto na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, odnosno 15-im mestom na Olimpijskim igrama. Spisak učesnika još uvek nije kompletiran ali je izvesno da će najjača konkurencija biti upravo u disciplinama od kojih navijači u Srbiji očekuju najviše, u skoku u dalj i u bacanju kugle. Vredno je naglasiti da je Kolašinac na Svetskom šampionatu na otvorenom 2015. godine bio sedmi.

„Već sada je jasno da konkurencija nikada nije bila jača. Očekuje me pakleno težak zadatak na putu ka cilju. Trenutno mi je najvažnije da budem potpuno zdrav i spreman. Uz pomoć navijača moći ću da pariram svim rivalima. Moj cilj i san je osvajanje zlatne medalje. S druge strane, iskreno govoreći svako odličje bi mi sijalo kao zlato“ rekao je Asmir Kolašinac na početku razgovora za Sport Klub.

Alexander Hassenstein, Getty Images Sport

Evropsko prvenstvo u Beogradu će privući veliku pažnju. Nema nikakve dileme da će predstojeći atletski spektakl biti sjajan za promociju ovog sporta, za promociju Beograda, za promociju Srbije.

„Organizacija Evropskog prvenstva će biti vrhunska. Uveren sam u to. Pored toga, predstojeći šampionat koji će biti organizovan u Srbiji je nagrada za dosadašnji rad Saveza, za uspehe svih naših atletičara u proteklim godinama. Ovo je samo početak. Siguran sam da će Srbija i Beograd vrlo brzo dobiti i organizaciju Svetskog šampionata u atletici“ rekao je Kolašinac i nastavio:

„Dvorana koja je izgrađena je od vitalnog interesa za razvoj atletike u Srbiji. Videće se to već na Evropskom prvenstvu koje sledi. Dobri rezultati uz uslove koje mladi atletičari sada imaju su garant da ćemo u budućnosti ostvarivati sve bolje rezultate i osvajati sve više medalja“.

Ian Walton Getty Images Sport

Evropsko prvenstvo je naravno u prvom planu. Kolašinac želi da stigne do pobedničkog postolja. Asmir će kao i uvek do sada uložiti sve od sebe, a od navijača očekuje vetar u leđa. Medalja iz Beograda, nema nikakve dileme, mnogo bi značila Kolašincu u nastavku sezone koja će takođe biti više nego uzbudljiva.

„Sada razmišljam samo o Evropskom prvenstvu. U toku je finalizacija priprema, kako bi top formu dostigao u pravom trenutku. Ponavljam još jednom. Želim zlatnu medalju, a svakom odličju bih se radovao i radujem se kao da je zlatno. Posle Beograda, slede učešća na turnirma Dijamantske lige i Svetsko prvenstvo na otvorenom u Londonu. Rano je za priču o tome, ali cilj je poznat svima koji prate mene i moje rezultate. To je naravno mesto u finalu. Tada je sve moguće“ naglasio je Kolašinac.

Ostaje nam da Asmiru Kolašincu poželimo sreću na Evropskom šampionatu koje sledi. Volju i želju ima, kvalitet takođe. Imaće podršku navijača, ali malo sreće može da bude presudno na putu ka cilju a to je pobedničko postolje. 

Michael Steele, Getty Images Sport