Petoro Rusa na EP: Savez ih je izdao, ali…

Vesti atletika 24. feb 201713:12 > 13:27
Podeli:
Cameron Spencer, Getty Images

Odlukom Međunarodne atleteske federacije (IAAF), još troje Rusa je dobilo dozvolu da učestvuje na predstojećem Evropskom prvenstvu u dvorani, koje će se od 3. do 5. marta održati u Beogradu.

Doping bord IAAF saopštio je da Anželika Sidorova (skok motkom), Kristina Sivkova (sprint) i Aleksej Sokirskij (bacanje koplja) mogu da se nadmeću na međunarodnim takmičenjima, ali kao neutralni atletičari, pod belom zastavom, dok je Ruski atletski savez ostao suspendovan. Prethodno su dozvole za takmičenje dobile Darja Klišina (skok udalj) i Julija Stepanova (sprint).

„Ova odobrenja predstavljaju našu želju da podržimo čiste ruske sportiste, koje je izdao njihov matični savez“, objasnio je Sebastijan Kou, predsednik IAAF.

Navedeni atletičari dobili su dozvole poslednjeg dana prijava za učešće na Evropskom prvenstvu, što znači da su svi mogli da „rezervišu“ mesto u Beogradu.

Iz svetske kuće atletike otrkiveno je i da je šest zahteva odbijeno, bez navođenja o kojim atletičarima je reč, te da se mnogi još preispituju.

Ruski atletski savez je pod suspenzijom od 2015. godine, zbog navoda da je sprovođen sistemski doping.