"Realno je da ruskim atletičarima ukinemo suspenziju"

Vesti atletika 2. mar. 201711:40 > 11:53
Podeli:
Octavio Passos/Getty Images

Predsednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou izjavio je da su ruske vlasti shvatile veličinu izazova kada su se uhvatile u koštac sa dopingom, ali da zbog toga postoji realna mogućnost da se oni vrate na međunarodna takmičenja do kraja godine.

Ruski atletičarima zabranjeno je da učestvuju na takmičenjima zbog navoda da država sponzoriše doping program. Tako će na Evropskom prvenstvu u Beogradu, koje se održava od 3. do 5. marta, učestvovati troje ruskih atletičara, ali ne pod ruskom zastavom.

„Ta teška odluka počinje da donosi plodove“, rekao je Sebastijan Kou, koji je istakao da je IAAF ohrabren prijemom kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, postoji realna mogućnost da ruski atletičari ponovo učestvuju na međunardnim takmičenjima do kraja godine. To se očekuje posle završetka Svetskog prvenstva, koje se održava u Londonu u avgustu.

„U novoj federaciji postoje ljudi koji su shvatili veličinu ovog izazova. Treba da priznamo napredak ako on postoji. Moramo biti sigurni da ćemo nastaviti da činimo sve da ruske sportiste vratimo na međunarodna takmičenja“, izjavio je Kou.

Nešto ranije, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da će u borbu protiv dopinga krenuti po zapadnom modelu, što je najbitniji uslov Svetske anti-doping agencije.

„Napravićemo sistem u kojem će mesto ministarstava, doping proveravati nezavisne organizacije, kao što je to urađeno u mnogim zemljama u svetu“, objasnio je Putin, dodajući da će država izgraditi objekat koji će služiti toj svrsi.

IAAF je suspendovao ruske atletičare pred početak Olimpijskih igara u Riju prošle godine zbog navoda o postojanju sistemskog dopinga.