EP: Kolašinac bez finala, Štorl najbolji

Vesti atletika 4. mar 201712:20 > 12:24
Podeli:
Alexander Hassenstein/Bongarts, Getty Images

Najbolji srpski bacač kugle Asmir Kolašinac nije uspeo da se plasira u finale Evropskog dvoranskog prvenstva u „Kombank areni“, pošto je zauzeo tek 11. mesto u kvalifikacijama.

Norma za finale bila je 20,50 metara, ali je Kolašinac bacio tek 19,96 metara, i to u prvoj seriji. Evropski šampion u dvorani od pre četiri godine je potom prestupio u preostala dva pokušaja, uprkos velikoj podršci domaćih navijača.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama imao je Nemac David Štorl, od 21,16 metra, već u prvoj seriji, a pratili su ga njegovi veliki rivali Konrad Bukovjecki iz Poljske i Čeh Tomaš Štanek. Poljak je već u prvoj seriji bacio 21,06, dok je Štanekov hitac bio za 12 centimetara kraći.

Za razliku od Kolašinca, u finale su se plasirali po jedan predstavnik Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvat Stipe Žunić je bacio 20,52 metara i našao se na podeli petog mesta, dok je Mesud Pezer iz Bosne i Hercegovine prošao kao sedmoplasirani, bacivši 20,13, pošto pravila nalažu da osmorica budu u finalu, bilo da ispune normu ili ne.

Takmičenje u kvalifikacijama završio je i Filip Mihaljević iz Hrvatske, koji je imao za dva centimetra lošiji hitac od Kolašinca na 13. mestu.

Finale u bacanju kugle na programu je od 19.20.

Na našem sajtu možete da pročitate ekskluzivni intervju sa Davidom Štorlom.