Traži se ostavka Frenkija Frederiksa u IAAF

Vesti atletika 22. mar. 201714:32 > 14:57
Podeli:
Dan Mullan, Getty Images Sport

Predsednik Evropske atletske asocijacije Sven Arne Hansen indirektno je pozvao člana Saveta Međunarodne atletske federacije Frenkija Frederiksa da podnese ostavku.

Nekadašnji namibijski atletičar, osvajač četiri srebra na 100 i 200 metara sa Olimpijskih igara, dovodi se u vezu sa korupcionaškim skandalom, u kome je on pod istragom da je primio novac pre nego što je domaćinstvo OI 2016. godine pripalo Rio de Žaneiru.

Frederiks je ranije već napustio komisiju koja pomaže Rusiji da povrati članstvo u IAAF, posle afere o sistemskom dopingu sportista, a Hansen od njega traži i da podnese i drugu ostavku.

„U poslednjih nekoliko nedelja IAAF se nalazi na udaru uznemirujućih optužbi u vezi sa integritetom organizacije, a koje su u vezi sa jednim njenim članom. Moje lično mišljenje je da svaka osoba, koja se nađe pod takvom sumnjom, bi trebalo da podnese ostavke na sve dužnosti povezane sa sportom sve dok se ne reši sporno pitanje“, rekao je predsednik Hansen.  

Hansen je dodao da niko ne bi trebalo da bude osuđen dok se ne dokaže krivica, ali da ako bi se tvrdnje ispostavile kao tačne da bi on to shvatio kao izdaju atletike i njenih vrednosti. 

Kako je ranije pisao francuski „Mond“, Frederiks je primio uplatu 300.000 dolara od Papa Masate Dijaka, sina bivšeg predsednika IAAF Lamine Dijaka, koji je takođe umešan u korupcionaške skandale. 

Frederiks je priznao da je primio novac za „pružene usluge“ za usluge promocije atletike u Africi, kao i da to nema veze sa kandidaturom Rija.